Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Diós gluténmentes kenyér különleges alkalmakra

KolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb különleges gluténmentes kenyér recepttel bővült.
Tejmentes, tojásmentes és gluténmentes.

Elragadott a kenyérsütés. Régóta fenem a fogam diós kenyérre a fogam. Egy rész darált dió került a lisztbe, de tettem bele pekándiót is. Sőt, kevés pekándióval még a tetejét is meghintettem. Ennek az illata belengette a konyhát, már-már karácsonyi hangulatot kölcsönzött, pedig csak kenyeret sütöttem. A kenyér napokig puha maradt. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók (22 szelet diós gluténmentes kenyérhez):

Kenyérhez:

Tetejére:

  • 1 evőkanál napraforgó étolaj
  • 10 g darált pekándió/vagy sima dió

Sütéshez:

  • kis fém lábas, 2-3 dl vízzel

A diós gluténmentes kenyér elkészítése:

  • 100 ml vizet langyosítsunk meg.
  • Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
  • Hagyjuk felfutni ezeket.
  • Mérjük ki a kenyér száraz összetevőit, dióval együtt.
  • Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez a már felfutott élesztőt.
  • Öntsük hozzá a maradék langyos vizet.
  • Dagasztógép / robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
  • Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
  • Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
  • Takarjuk le körben az egész edényt.
  • Most két órán át hagytam kelni.
  • A tepsi, amira majd ráhelyezem a kenyeret, előmelegített 230 °C-os sütőben hagyom felforrósodni, sütőpapírral az alján.
  • Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt, forró tepsire.
  • Vigyázzunk, óvatosak legyünk!
  • De ahhoz, hogy a kenyér alja ne legyen szalonnás, kell, hogy hősokk érje a kenyeret.
  • Kenjük le az étolajjal vékonyan.
  • Szórjuk meg darált dióval a tetejét.
  • Előmelegített 230 °C-os sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
  • Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C-ra, és süssük tovább 35-40 percig.
  • A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
  • Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
  • Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítés: kezdő

Elkészítési idő: 3, 5 óra

  • előkészítés: 30 perc
  • kelesztés: 2 óra
  • sütés: 1 óra
Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet
gluténmentes diós kenyérben
Energia 9482 kJ / 2263 kcal 431 kJ / 103 kcal
Zsír 59,1 g 2,7 g
  amelyből telített zsírsavak 7,1 g 3,6 g
Szénhidrát 392,9 g 17,9 g
  amelyből cukrok 14,1 g 0,6 g
Rost 26,0 g 1,2 g
Fehérje 24,9 g 1,1 g
9,98 g 0,45 g

A gluténmentes diós kenyér receot tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes diós kenyér recept

gluténmentes diós kenyér nem csak ünnepi alkalmakra

Kategória: , , , ,