Illinois-i zabos édes gluténmentes kenyérke – KolosFreeFood
KolosFreeFood receptválogatásunk egy különleges gluténmentes kenyér recepttel bővült.
Neten keresgéltem, különböző nemzetiségűek húsvéti ételei között. Sok-sok pékáru jött velem szembe és ezen a zabos kenyérkén megakadt a szemem. Édes ízű, gyorsan elkészíthető kenyér, kenyérke lehet belőle a húsvéti asztalra. Főtt tojással, vajpótlóval ettem belőle reggel. Nagyon finom, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók: (3 db egyforma méretű kenyérke):
Főtt zabhoz:
- 100 g egész szemű (lehetőleg aprószemű) gluténmentes zabpehely
- 250 ml víz
- csipet só
- 55 g kristálycukor
Tésztához:
- 300 g It’s us Miklós Univerzális gluténmentes liszt (korábbi néven Natubit Alfa-mix)
- 55 g kristálycukor
- 12 g It’s us útifűmaghéj (psyllium rost)
- 1,5 teáskanál só
- 300 ml langyos víz
- fél csomag friss élesztő
- 1 evőkanál olvasztott margarin
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Tészta tetejére:
- 1 evőkanál gluténmentes zabpehely
- 1 teáskanál napraforgó étolaj
A zabos gluténmentes kenyérke elkészítése:
- A zabpelyhet főzzük meg 250 ml vízzel, és a cukorral, csipet sóval.
- Igyekezzünk jó sűrűre főzni.
- Ha megfőtt, tegyük félre, kihűlni.
- Amíg hűl a zabpelyhes massza, addig mérjük ki a tészta hozzávalóit.
- A liszthez adjuk a cukrot, sót, az útifűmaghéj rostot, az olvasztott ligát, étolajat és a vizet.
- Tegyük bele a fél csomag friss élesztőt.
- Alaposan keverjük össze, most adjuk hozzá a kihűlt sűrűre főzött zabpelyhes masszát is. (most ezt egy fakanál segítségével tettem meg)
- Étolajos kézzel formázzunk belőlük 3 egyforma zsömlét
vagy
- Ha van otthon 3 egyforma méretű 10 cm átmérőjű, 9 cm magas bádog cserepünk, béleljük ki sütőpapírral, még az alját is, tegyük bele harmadolva a tésztát
- Hagyjuk langyos helyen megkelni, kb. 25-35 perc alatt.
- Tetejét kenjük le hajszálnyi étolajjal, ha megkelt a zsömlénk vagy a „cserepes kenyerünk”
- Tegyünk rá néhány darab zabpelyhet.
- Előmelegített, 200 °C-os sütőben süssük készre 40-45 perc alatt.
- (Érdemes egy fém kis tálban a sütés idejéig vizet tennünk, ez is segíti a tészta megemelkedését)
- Ha nagyon sülne, a tetejüket, takarjuk le kis alufólia darabbal.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint : kezdő, könnyen elkészíthető
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc (amiből kelesztés, sütés 1 óra)
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes kenyérkében |
Energia | 8736 kJ / 2080 kcal | 2910 kJ / 693 kcal |
Zsír | 30,3 g | 10,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 7,0 g | 2,3 g |
Szénhidrát | 424,0 g | 141, 3 g |
amelyből cukrok | 127,0 g | 42,3 g |
Rost | 23,9 g | 8,0 g |
Fehérje | 14,6 g | 4,9 g |
Só | 6,16 g g | 2,05 g |
A gluténmentes kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kenyér gluténmentes péksütemények gluténmentes zabpehely húsvéti receptek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék lisztkeverék margarin NATURBIT ALFA-MIX psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai víz