Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Illinois-i zabos édes gluténmentes kenyérke – KolosFreeFood

zabos gluténmentes kenyér receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy különleges gluténmentes kenyér recepttel bővült.

Neten keresgéltem, különböző nemzetiségűek húsvéti ételei között. Sok-sok pékáru jött velem szembe és ezen a zabos kenyérkén megakadt a szemem. Édes ízű, gyorsan elkészíthető kenyér, kenyérke lehet belőle a húsvéti asztalra. Főtt tojással, vajpótlóval ettem belőle reggel. Nagyon finom, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók: (3 db egyforma méretű kenyérke):

Főtt zabhoz:

  • 100 g egész szemű (lehetőleg aprószemű) gluténmentes zabpehely
  • 250 ml víz
  • csipet só
  • 55 g kristálycukor

Tésztához:

Tészta tetejére:

  • 1 evőkanál gluténmentes zabpehely
  • 1 teáskanál napraforgó étolaj

A zabos gluténmentes kenyérke elkészítése:

  • A zabpelyhet főzzük meg 250 ml vízzel, és a cukorral, csipet sóval.
  • Igyekezzünk jó sűrűre főzni.
  • Ha megfőtt, tegyük félre, kihűlni.
  • Amíg hűl a zabpelyhes massza, addig mérjük ki a tészta hozzávalóit.
  • A liszthez adjuk a cukrot, sót, az útifűmaghéj rostot, az olvasztott ligát, étolajat és a vizet.
  • Tegyük bele a fél csomag friss élesztőt.
  • Alaposan keverjük össze, most adjuk hozzá a kihűlt sűrűre főzött zabpelyhes masszát is. (most ezt egy fakanál segítségével tettem meg)
  • Étolajos kézzel formázzunk belőlük 3 egyforma zsömlét

vagy

  • Ha van otthon 3 egyforma méretű 10 cm átmérőjű, 9 cm magas bádog cserepünk, béleljük ki sütőpapírral, még az alját is, tegyük bele harmadolva a tésztát
  • Hagyjuk langyos helyen megkelni, kb. 25-35 perc alatt.
  • Tetejét kenjük le hajszálnyi étolajjal, ha megkelt a zsömlénk vagy a „cserepes kenyerünk”
  • Tegyünk rá néhány darab zabpelyhet.
  • Előmelegített, 200 °C-os sütőben süssük készre 40-45 perc alatt.
  • (Érdemes egy fém kis tálban a sütés idejéig vizet tennünk, ez is segíti a tészta megemelkedését)
  • Ha nagyon sülne, a tetejüket, takarjuk le kis alufólia darabbal.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint : kezdő, könnyen elkészíthető

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc (amiből kelesztés, sütés 1 óra)

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes kenyérkében
Energia 8736 kJ / 2080 kcal 2910 kJ / 693 kcal
Zsír 30,3 g 10,1 g
  amelyből telített zsírsavak 7,0 g 2,3 g
Szénhidrát 424,0 g 141, 3 g
  amelyből cukrok 127,0 g 42,3 g
Rost 23,9 g 8,0 g
Fehérje 14,6 g 4,9 g
6,16 g g 2,05 g

A gluténmentes kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

zabos gluténmentes kenyér recept

Édes Illinois-i zabos gluténmentes kenyérke

Kategória: , , , , ,