Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes burgonyás kenyér

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes burgonyás kenyérrel bővült.

Régóta kacérkodom a burgonyás kenyér elkészítésével. Felhasználtam a burgonya főzőlevét is. Fantasztikusan ízletes, napokig puha kenyeret kaptam végeredményül. Fel lehet használni nem csak felvágottak, de lekváros, mézes kenyérszeletekhez is. 

Hozzávalók (20-22 szelet):

Kenyérhez:

  • 500 g Naturbit Glutén- és búzamentes lisztkeverék
  • 500 ml víz (nekem 350 ml burgonya főzőlé maradt, kipótoltam csapvízzel a maradék 150 ml-t)
  • 200 g megfőtt, kihűlt, lereszelt burgonya
  • 2 evőkanál napraforgó étolaj
  • 16 g só
  • 2 teáskanál Szafi kenyérfűszer
  • 23 g friss élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor

Tetejére:

  • 1 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 mokkáskanál ketchup

Sütéshez:

  • kis fém lábas, 2-3 dl vízzel

A gluténmentes burgonyás kenyér elkészítése:

  • 100 ml burgonya főzőlét, ha már kihűlt, meglangyosítjuk.
  • Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
  • Hagyjuk felfutni ezeket.
  • Mérjük ki a kenyér száraz összetevőit.
  • Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez a már felfutott élesztőt.
  • Öntsük hozzá a maradék langyos vizet. (krumpli főzőleve és víz)
  • Dagasztógép/Robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
  • Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
  • Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
  • Takarjuk le körben az egész edényt.
  • Most két órán át hagytam kelni.
  • A tepsi, amira majd ráhelyezem a kenyeret, előmelegített 230 C-os sütőben hagyom felforrósodni, sütőpapírral az alján.
  • Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt, forró tepsire.
  • Vigyázzunk, óvatosak legyünk!
  • De ahhoz, hogy a kenyér alja ne legyen szalonnás, kell, hogy hősokk érje a kenyeret.
  • Kenjük le az étolajas-ketchupös keverékkel.
  • Előmelegített 230 °C fokos sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
  • Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C fokra, és süssük tovább 35-40 percig.
  • A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
  • Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
  • Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc, 2 óra kelesztés, 1 óra sütés

Tápanyagtartalom az egészben 20 szeletre vágva
1 szelet burgonyás
gluténmentes  kenyérben
22 szeletre vágva
1 szelet burgonyás
gluténmentes kenyérben
Energia 9469 kJ / 2260 kcal 474 kJ / 113 kcal 430 kJ / 103kcal
Zsír 38,4 g 1,9 g 1,7 g
  amelyből telített zsírsavak 4,5 g 0,2 g 0,1 g
Szénhidrát 449,5 g 22,5 g 20,4 g
  amelyből cukrok 35,3 g 1,8 g 1,6 g
Rost 19,2 g 1,0 g 0,9 g
Fehérje 14,3 g 0,7 g 0,6 g
0,13 g 0,007 g 0,006 g

A gluténmentes burgonyás kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes burgonyás kenyér

Kategória: , , ,