Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Békebeli kalács – gluténmentes, tejmentes változatban

békebeli gluténmentes kalács receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy igazi nosztalgia kaláccsal bővült. Tejmentes és gluténmentes.

Ezer- és ezer féle kalácsot sütöttem már. Nekem ez a mostani tej- és gluténmentes kalács hozta vissza az az igazi kalács ízt.
Elkészíteni kissé nehéz, de amikor már sül a kalács, és az illatok belengik a lakást… már ez mindenért kárpótol minket. A kakaós részbe tettem egy korty rum aromát, a vaníliás részbe pedig vanília aromát.

Hozzávalók: 12 szelet kalácshoz

  • 350 g It’s us Miklos fehérkenyér gluténmentes lisztkeverék
  • 12 g It’s us útifűmaghéj (psyllium rost) őrlemény
  • 80 g cukor
  • 2 evőkanál őrölt lenmag
  • 250 ml Alpro növényi „tejszín” (Alpro növényi főzőkrém)
  • 15 g kukorica italpor, gluténmentes
  • 1 db egész L-s méretű tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 20 g friss élesztő
  • 50 g Ráma margarin
  • 1 evőkanál napraforgó étolaj
  • 2 g só
  • 30 ml víz

vaníliás részhez:

  • vanília aroma ízlés szerint
  • 1 csomag vaníliás cukor

kakaós részhez

  • 7 ml víz
  • 4 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor

A tej- és gluténmentes kalács elkészítése:

  • Az Alpro növényi tejszín alternatívát melegítsük meg egy pillanat alatt a cukorral.
  • Ebbe morzsoljuk bele a friss élesztőt, és hagyjuk megkelni.
  • Mérjük ki a lisztet, az útifűmaghéjat, sót, őrölt lenmagot és a kukorica
  • Adjuk ehhez a felolvasztott Ráma margarint, és az étolajat.
  • Üssük bele a tojást, és az egy sárgáját.
  • A közben megkelt élesztőt is adjuk a liszthez.
  • Alaposan dagasszuk össze az egészet.
  • Amikor teljesen összeállt a tészta, válasszuk ketté.
  • A vaníliás részhez adjunk vanília aromát, és egy csomag vaníliás cukrot.
  • Keverjük össze újra alaposan.
  • A kakaós részhez öntsünk vizet, adjuk hozzá a holland kakaóport.
  • Ezt is dagasszuk össze.
  • Egy kisebb kenyérformát borítsunk be sütőpapírral. (21x7cm)
  • Ebbe fogjuk belesöndörgetni a tésztákat.
  • Egy gumikesztyű segítségével a tésztákból kisebb gombócokat formázunk.
  • Egymás mellé tegyük ezeket, kakaós + vaníliás gombócokat.
  • Előmelegített 50 °C-os sütőben kelesszük meg a tésztát kb. 25 perc alatt.
  • (A sütőbe szoktam tenni kb. 2,5 dl vizet, a kelesztéshez és a sütésnél is benne hagyom)
  • Utána kivesszük a tésztát, huzatmentes helyre tegyük, amíg a sütő eléri a 180 °C-ot.
  • Készre sütjük kb. 40 perc alatt.
  • Sütési idő változhat a sütőnktől függően.
  • Ha nagyon sülne a tészta, érdemes letakarni egy darabka alufóliával!

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítés: haladó

Elkészítési idő: 1,5 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet békebeli kalácsban
Energia 13090 KJ / 3124 kcal 1093 kJ / 261 kcal
Zsír 138,2 g 11,5 g
  amelyből telített zsírsavak 81,5 g 6,8 g
Szénhidrát 422,7 g 35,2 g
  amelyből cukrok 121,4 g 10,2 g
Rost 21,1 g 1,8 g
Fehérje 25,9 g 2,4 g
3,32 g 0,28 g

A békebeli gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

békebeli gluténmentes kalács recept

gluténmentes nosztalgia kalács tejmentesen elkészítve

Kategória: , , , ,