Fahéjas gluténmentes briós – tejmentesen elkészítve
Kis Blanka a Gluténmentes gasztronómia rovatunk háziasszonya szereti a klasszikus recepteket:
Ahogy azt már észrevehettétek a receptjeimből, hogy szeretek mindig újítani, de próbálok minél több klasszikus süteményt is készíteni, mivel nagyon sokan a megszokott ízvilágot kedvelik.
Törtem is a fejem, hogy mit süssek, amit eddig még sosem próbáltam. Mivel imádok a kelt tésztával dolgozni, úgy döntöttem, hogy a következő, amit kikísérletezek az a fahéjas briós lesz, méghozzá glutén-és tejmentesen!
Sose szoktam magam megdicsérni, de most büszke voltam magamra, mert olyan jó állagú lett a tészta, hogy öröm volt vele dolgozni! Sütés közben pedig szép nagyra megnőtt, és gyönyörű színt kapott! Azt javaslom, hogy frissen fogyasszátok, mert két nap után már kicsit keményebb, de aznap még puha, és persze nagyon finom!
Fahéjas briós (tej- és gluténmentes)
- 250 g Old Millers’ Smart Miller gluténmentes lisztkeverék
- 25 g friss élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1,5 dl meleg rizsital („rizstej”)
- 60 g cukor
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája
- 25 g olvasztott margarin
Tetejére:
- 1 tojásfehérje
- 1 evőkanál cukor
- ½ teáskanál fahéj
Elkészítés:
- Öntsük egy kis tálkába a meleg „rizstejet”, majd szórjuk bele az 1 evőkanálnyi cukrot és keverjük el benne.
- Morzsoljuk bele az élesztőt és tegyük félre, hogy az élesztő felfusson. Amíg az élesztő dolgozik, addig tegyük a lisztet egy nagy tálba és keverjük el a sóval.
- Majd adjuk hozzá a tojássárgáját és az olvasztott margarint. Ha felfutott az élesztő, akkor azt is beleöntjük a nagy tálba.
- Dagasztókaros robotgép segítségével addig dagasztjuk a tésztát, amíg össze nem áll egynemű masszává. Dagasztás közben, ha szükséges, szórjunk bele még egy evőkanálnyi lisztet.
- Takarjuk le a tálat tiszta konyharuhával, tegyük melegebb helyre és hagyjuk a kétszeresére kelni. (Ez kb. 30-40 perc.)
- Ha letelt az idő, borítsuk ki a tésztát lisztezett nyújtódeszkára és alaposan gyúrjuk át, hogy kimenjenek belőle a levegőbuborékok.
- Osszuk a tésztát 5 egyenlő részre, majd mindegyikből sodorjunk vastagabb rudat, és mint egy kakaós csigát, kezdjük el feltekerni. De úgy, hogy a rétegek kicsit fedjék egymást, tehát felfelé haladjunk.
- Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a tojásfehérjével őket és szórjuk meg a cukros-fahéjas keverékkel.
- Előmelegített légkeveréses sütőben, 180°C-on 15-20 perc alatt készre sütjük. Langyosan tálaljuk.
Nehézségi szint: középhaladó
Elkészítési idő: 90
- Előkészítés: 30 perc
- Kelesztés: kb. 30-40 perc
- Sütés: 15-20 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 5 db. esetén 1 db. gluténmentes briósban |
Energia | 6227 kJ | 1245 kJ |
Energia | 1483 kcal | 297 kcal |
Zsír | 22,3 g | 4,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 8,9 g | 1,8 g |
Szénhidrát | 300,9 g | 60,2 g |
amelyből cukrok | 100,4 g | 20,1 g |
Rost | 4,7 g | 0,9 g |
Fehérje | 10,1 g | 2,0 g |
Só | 4,2 g | 0,84 g |
A gluténmentes briós recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: briós cukor élesztő gluténmentes péksütemények lisztkeverék margarin Old Millers’ Smart Miller gluténmentes lisztkeverék őrölt fahéj rizsital só tojásfehérje tojássárgája