Gluténmentes burgonyás kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes burgonyás kenyérrel bővült.
Régóta kacérkodom a burgonyás kenyér elkészítésével. Felhasználtam a burgonya főzőlevét is. Fantasztikusan ízletes, napokig puha kenyeret kaptam végeredményül. Fel lehet használni nem csak felvágottak, de lekváros, mézes kenyérszeletekhez is.
Hozzávalók (20-22 szelet):
Kenyérhez:
- 500 g Naturbit Glutén- és búzamentes lisztkeverék
- 500 ml víz (nekem 350 ml burgonya főzőlé maradt, kipótoltam csapvízzel a maradék 150 ml-t)
- 200 g megfőtt, kihűlt, lereszelt burgonya
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 16 g só
- 2 teáskanál Szafi kenyérfűszer
- 23 g friss élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 mokkáskanál ketchup
Sütéshez:
- kis fém lábas, 2-3 dl vízzel
A gluténmentes burgonyás kenyér elkészítése:
- 100 ml burgonya főzőlét, ha már kihűlt, meglangyosítjuk.
- Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
- Hagyjuk felfutni ezeket.
- Mérjük ki a kenyér száraz összetevőit.
- Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez a már felfutott élesztőt.
- Öntsük hozzá a maradék langyos vizet. (krumpli főzőleve és víz)
- Dagasztógép/Robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
- Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
- Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
- Takarjuk le körben az egész edényt.
- Most két órán át hagytam kelni.
- A tepsi, amira majd ráhelyezem a kenyeret, előmelegített 230 C-os sütőben hagyom felforrósodni, sütőpapírral az alján.
- Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt, forró tepsire.
- Vigyázzunk, óvatosak legyünk!
- De ahhoz, hogy a kenyér alja ne legyen szalonnás, kell, hogy hősokk érje a kenyeret.
- Kenjük le az étolajas-ketchupös keverékkel.
- Előmelegített 230 °C fokos sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
- Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C fokra, és süssük tovább 35-40 percig.
- A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
- Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
- Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc, 2 óra kelesztés, 1 óra sütés
Tápanyagtartalom | az egészben | 20 szeletre vágva 1 szelet burgonyás gluténmentes kenyérben |
22 szeletre vágva 1 szelet burgonyás gluténmentes kenyérben |
Energia | 9469 kJ / 2260 kcal | 474 kJ / 113 kcal | 430 kJ / 103kcal |
Zsír | 38,4 g | 1,9 g | 1,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 4,5 g | 0,2 g | 0,1 g |
Szénhidrát | 449,5 g | 22,5 g | 20,4 g |
amelyből cukrok | 35,3 g | 1,8 g | 1,6 g |
Rost | 19,2 g | 1,0 g | 0,9 g |
Fehérje | 14,3 g | 0,7 g | 0,6 g |
Só | 0,13 g | 0,007 g | 0,006 g |
A gluténmentes burgonyás kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: burgonya cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kenyér Hunorganic Kft. gluténmentes termékek ivóvíz kenyérfűszer ketchup lisztkeverék Naturbit lisztkeverék reggeli só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai