Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes croissant, ahogy Kolos készíti

croissant recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes croissantal bővült.

A glutén- és tejmentes életemből nagyon hiányzik az az igazi, „békebeli” croissant. Sok sok, talán még attól többféle receptet is kipróbáltam, de sehogy sem találtam eddig a megfelelő lisztet. Ez a croissant vált be a legjobban, ízvilágra, puhaságra hozza a hagyományosat, persze levelességben nem lehet utolérni a normál leveles tésztát. 

Hozzávalók (5 db kisebb méretű):

  • 230 + 3 x 5g Kate’s low carb mix gluténmentes lisztkeverék (kovászos kenyér lisztkeverék)
  • 60 g porcukor
  • 10 g frissen facsart citromlé
  • fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 8 g napraforgó étolaj
  • 250 g melegvíz

Töltelék:

  • 3 evőkanál Rama Vegan vaj alternatíva

Tetejére:

  • 1 egész tojás felverve

A gluténmentes croissant elkészítése:

  • A folyékony összetevőket kimérjük, ehhez adjuk a lisztkeveréket és a porcukrot.
  • Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. 
  • Pihentetjük majd legalább 10-15 percig.
  • Kb. 5 g lisztezett felületen téglalap alakúvá gyúrjuk a tésztát.
  • Erre másfél evőkanálnyi, szobahőmérsékletű vajpótlót kenünk.
  • 3 részre hosszában, majd egymás alá, és egymásra hajtjuk. Ezt a tésztát pihentetjük kb. 40 percig hűtőszekrényben.
  • Kivesszük a hideg tésztát. Újra lisztezett felületen próbáljuk meg a lehető legvékonyabb téglalappá nyújtani. Erre ugyan úgy rákenjük a maradék vajpótlót.
  • Újra hajtogatjuk. Ismét pihentetjük a hűtőben.
  • Ezt a tésztát hagyjuk egész éjszakára a hűtőben.
  • Másnap lisztezett felületen újra kinyújtjuk téglaláppá. (6-8 óra elteltével)
  • Ha ez sikerült, akkor kb. 5 db egyforma háromszögre vágjuk a tésztát.
  • Szorosan feltekerjük a nem csúcsos részénél kezdve.
  • Ha készen vagyunk, újra tegyük a hűtőszekrénybe, amíg a sütőnk kb. 200 °C-ra felmelegszik.
  • Ha már felmelegedett a sütő, akkor lekenjük a croissanokat a tojással.
  • kb. 8-10 percig sütjük ilyen magas hőmérsékleten.
  • Majd levesszük a hőt 180 °C fokra, ezen a hőmérsékleten sütjük tovább kb. 35 percig. (sütési idő függ a sütőnktől)
  • Kihűlve tálaljuk is.
  • Porcukorral meghintve, csokoládéval leöntve, vagy házi lekvárral a legfinomabb.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 8-10 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes
croissantban
Energia 5078 kJ /1209 kcal 1016 kJ /242 kcal
Zsír 42,0 g 8,4 g
  amelyből telített zsírsavak 11,1 g 2,2 g
Szénhidrát 187,4 g 37, g
  amelyből cukrok 61,3 g 12,3 g
Rost 72,1 g 14,4 g
Fehérje 12,1 g 2,4 g
4,11 g 0,82 g

A mediterrán gluténmentes croissant tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes croissant recept

gluténmentes croissant

Kategória: , ,