Gluténmentes croissant, ahogy Kolos készíti
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes croissantal bővült.
A glutén- és tejmentes életemből nagyon hiányzik az az igazi, „békebeli” croissant. Sok sok, talán még attól többféle receptet is kipróbáltam, de sehogy sem találtam eddig a megfelelő lisztet. Ez a croissant vált be a legjobban, ízvilágra, puhaságra hozza a hagyományosat, persze levelességben nem lehet utolérni a normál leveles tésztát.
Hozzávalók (5 db kisebb méretű):
- 230 + 3 x 5g Kate’s low carb mix gluténmentes lisztkeverék (kovászos kenyér lisztkeverék)
- 60 g porcukor
- 10 g frissen facsart citromlé
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 8 g napraforgó étolaj
- 250 g melegvíz
Töltelék:
- 3 evőkanál Rama Vegan vaj alternatíva
Tetejére:
- 1 egész tojás felverve
A gluténmentes croissant elkészítése:
- A folyékony összetevőket kimérjük, ehhez adjuk a lisztkeveréket és a porcukrot.
- Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
- Pihentetjük majd legalább 10-15 percig.
- Kb. 5 g lisztezett felületen téglalap alakúvá gyúrjuk a tésztát.
- Erre másfél evőkanálnyi, szobahőmérsékletű vajpótlót kenünk.
- 3 részre hosszában, majd egymás alá, és egymásra hajtjuk. Ezt a tésztát pihentetjük kb. 40 percig hűtőszekrényben.
- Kivesszük a hideg tésztát. Újra lisztezett felületen próbáljuk meg a lehető legvékonyabb téglalappá nyújtani. Erre ugyan úgy rákenjük a maradék vajpótlót.
- Újra hajtogatjuk. Ismét pihentetjük a hűtőben.
- Ezt a tésztát hagyjuk egész éjszakára a hűtőben.
- Másnap lisztezett felületen újra kinyújtjuk téglaláppá. (6-8 óra elteltével)
- Ha ez sikerült, akkor kb. 5 db egyforma háromszögre vágjuk a tésztát.
- Szorosan feltekerjük a nem csúcsos részénél kezdve.
- Ha készen vagyunk, újra tegyük a hűtőszekrénybe, amíg a sütőnk kb. 200 °C-ra felmelegszik.
- Ha már felmelegedett a sütő, akkor lekenjük a croissanokat a tojással.
- kb. 8-10 percig sütjük ilyen magas hőmérsékleten.
- Majd levesszük a hőt 180 °C fokra, ezen a hőmérsékleten sütjük tovább kb. 35 percig. (sütési idő függ a sütőnktől)
- Kihűlve tálaljuk is.
- Porcukorral meghintve, csokoládéval leöntve, vagy házi lekvárral a legfinomabb.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 8-10 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes croissantban |
Energia | 5078 kJ /1209 kcal | 1016 kJ /242 kcal |
Zsír | 42,0 g | 8,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 11,1 g | 2,2 g |
Szénhidrát | 187,4 g | 37, g |
amelyből cukrok | 61,3 g | 12,3 g |
Rost | 72,1 g | 14,4 g |
Fehérje | 12,1 g | 2,4 g |
Só | 4,11 g | 0,82 g |
A mediterrán gluténmentes croissant tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom croissant étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes péksütemények It's us Kate's low carb mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz mindenmentes receptek porcukor reggeli tojás tojásmentes uzsonna és tízórai vaj