Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Diós gluténmenetes babka kalács

gluténmentes babaka kalács recpet diós karácsonyoi receptIri mama gluténmentes diós babka kalács receptje:

Azt tudtam, hogy diósat fogok sütni és azt is, hogy most az nem bejgli lesz. Begyúrtam a tésztát, elfeleztem, egyikből készült a diós babka, és másikból egy ágacska, vagy koszorú 🙂. Külön írom a receptjét.

Hozzávalók (12 szelet babka kalácshoz):

  • 200 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 15 g cukor
  • 1 csipet só
  • 10 g étolaj
  • ½ közepes méretű (M-es) tojás
  • 5 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 5 g tejpor (ez el is elhagyható)
  • 3,5 g gluténmentes porélesztő
  • 190 – 200 g langyos tej, de növényi alternatíva is jó hozzá
  • 5 g vaj vagy margarin

Diós töltelékhez:

  • 130 g darált dió
  • 20 g cukor
  • 5 g vaníliás cukor
  • ½ citrom reszelt héja
  • 35 g mazsola

gluténmentes babaka kalács recpet diósTetejére:

  • ½ felvert tojás és tej keveréke

A diós gluténmentes babka kalács elkészítése:

  • Tálba mérem az összes száraz hozzávalókat, elkeverem.
  • A tojást pohárba felütöm, összekeverem, a felét adom csak a tésztához, a másik felével a tetejét kenem meg.
  • Hozzáadom az olajat, vajat vagy margarint, és apránként a langyos tejet.
  • Géppel összeállítom a tésztát. Először elég ragacsos volt, ezért is pihentetem 10 percig. Ez idő alatt szépen összeáll, rugalmas tészta lesz.
  • Közben elkészítem a tölteléket. Diót késes aprítóban ledarálom, beleteszem a cukrokat, citrom reszelt héját, mazsolát és annyi langyos vizet, hogy kenhető massza legyen.
  • Gyúrólapot vékonyan leszórom liszttel, majd kinyújtom egy nagyobb méretű téglalappá a tésztát és a diós krémmel megkenem.
  • Feltekerem a hosszabbik oldalon. Középen elvágom a tészta rudat, úgy hogy a vége előtt 5 cm nem vágom el. Kifordítom, a vágott felével felfelé nézzen, összefonom.
  • Végét összecsípem, majd egy 25 x 13 cm-es formában sütőpapírt simítok, beleteszem a tésztát.
  • Lekenem a maradék tojás és tej keverékével. Duplájára kelesztem. Lehet konyhapulton, ha elég meleg van a lakásban, ha nem akkor 40 °C fokos sütőben.
  • Ha már szépen megemelkedett (40-50 perc), 180 °C fokon, légkeveréssel 20 -25 percig sütöm. Ellenőrizze mindenki, hogy átsült-e? Rácson hagyom kihűlni, majd zacskóba csomagolva tárolom.
  • Lehet fagyasztani is. Nagyon finom kalács.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂!

Elkészítési idő: 1,5 -2 óra

  • Előkészítés, dagasztás, formázás 20 -30 perc
  • Kelesztés: 40-50 perc
  • Sütés: 20-25 perc

Nehézségi szint: haladó

A diós gluténmentes babka kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

diós gluténmentes babaka kalács recpet

diós gluténmentes babaka kalács recpet – karácsonyi asztal dísze is lehet

Kategória: , , , ,