Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Dutch baby kicsit másképp – azaz sütőben sült gluténmentes palacsinta

Na de mi is ez a finomság? Nem más mint a németek sütőben sült esetünkben gluténmentes palacsintája, ami általában édes feltéttel készül. Zóra viszont gondolt az inzulinrezisztenciásokra is, így sósan álmodta meg ezt a különleges finomságot. Készítsétek el hétvégén villásreggelihez!

dutch baby sütőben sült gluténmentes palacsinrta receptHozzávalók 2 főre:

  • 60 g kölesliszt
  • 20 g lenmagliszt
  • 2 dl 1,5%-os * tej
  • 2 db közepes méretű tojás (M-es)
  • só, bors ízlés szerint
  • 10 g * vaj

Feltéthez:

  • 100 g fagyasztott vagy friss spenót (kb. 4 db fagyasztott golyó)
  • 1 dl 10%-os * főzőtejszín
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, bazsalikom ízlés szerint
  • 40 g * camembert sajt
  • 3 db közepes méretű tojás (M-es)

* Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejtermékeket!

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 200 °C fokra.
  • A tésztához a tojásokat egyesével üssük fel, majd keverjük habosra. Adjuk hozzá a tejet is. Szitáljuk rá a liszteket, ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint, majd keverjük simára. Egy sütőálló serpenyőt (legjobb egy vasedény), tegyük a tűzre, olvasszuk fel benne a vajat, majd kenjük alaposan szét egy ecset segítségével. A kész tésztát öntsük a felforrósított vajra, majd tegyük a sütőbe és 10 perc alatt süssük félkészre.
  • A feltéthez a spenótot tegyük egy lábosba, olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a tejszínt, ízesítsük átnyomott fokhagymával, sóval, borssal és friss vagy szárított bazsalikommal. Ízlés szerint tehetünk bele bazsalikompestot is.
  • A tésztát vegyük ki a sütőből (nagyon vigyázzunk, mert a tepsi nyele is forró lesz!), majd egyengessük el rajta a spenótot úgy, hogy kisebb mélyedéseket készítünk a tojások számára. Óvatosan üssük bele a tojásokat, szórjuk meg sóval, kevés borssal, majd nyomkodjuk bele a kis kockákra vágott sajtdarabokat is.
  • Tegyük vissza a sütőbe, majd süssük készre úgy, hogy a fehérje már szilárd legyen, de a sárgája még enyhé folyós.
  • Friss salátával, paradicsommal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom egy főre:

Energia 550 kcal/ 2299 kJ
Fehérje 29 g
Zsír 32,6 g
Szénhidrát 31,2 g
Élelmi rost 4 g

A sütőben sült gluténmentes palacsinta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg

Kategória: , , , ,

Ad