Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes ír szódás kenyér

gluténmentes kenyér receptIri mama egy gluténmentes ír szódás kenyérreel bővítette receptgyűjteményünket!

Ez egy nagyon finom, gyorsan elkészíthető, élesztő mentes, tojás mentes, laktóz mentes kenyér. Nagy segítség lehet akik nem fogyaszthatják az említett dolgokat.

Hozzávalók (10 szelet):

A gluténmentes ír szódás kenyér elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
  • Hozzáadom a joghurtot, majd apránként a langyos vizet.
  • Sok függ a liszt fajtájától és a joghurt sűrűségétől is, hogy mennyi vizet adjunk hozzá.
  • Ezért a vizet apránként adagolva, közepes sűrűségű tésztát keverek.
  • Ami fontos, ezt a tésztát NE dolgozzuk géppel, és ne keverjük túl.
  • Kanállal, gyors mozdulattal éppen csak összekeverem, és kerek cipóra formázom.
  • Sütőpapírra lisztet szórok, ráteszem a bucit, tetejére is  lisztet szórok, 20-22 cm átmérőjű formába emelem a papírral együtt.
  • Tetejét keresztben bevágom.
  • 190 °C fokos sütőben, légkeveréssel 35-45 percig sütöm.
  • Sütő ajtaját kinyitom, úgy hagyom langyosra hűlni.
  • Ezután rácsra emelem, teljesen kihűtöm.
  • Ezt a kenyeret nem szoktam fagyasztani, de biztosan lehet.
  • Nagyon finom, jó ízű, jó szerkezetű, mindenre alkalmas kenyér.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő: 40-60 perc

Nehézségi szint: kezdő

Sütési idő tájékoztató jellegű, mivel minden sütő másképp dolgozik. Ezért figyelni kell rá.

Tápanyagtartalom

az egészben

1 szelet Ír szódás kenyérben

Energia

6146 k / 1467 kcal

612 kJ / 146 kcal

Zsír

8,1 g

0,8 g

  amelyből telített zsírsavak

4,9 g

0,5 g

Szénhidrát

328,2 g

32,8 g

  amelyből cukrok

26,2 g

1,6 g

Rost

11,2 g

1,1 g

Fehérje

11,1 g

1,1 g

6,40 g

0,64 g

A gluténmentes ír szódás kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , , ,