Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Áfonyás gluténmentes csigák egy óra alatt

gluténmentes csiga recept áfonyás KolosFreeFoodKolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb gluténmentes csiga recepttel bővült. Kiváló reggelire és tízóraira is.

Imádom az áfonyát, imádom a csigákat. Millió és egy csigát készítettem már, de áfonyával ízesítettet még nem. Épp itt volt az ideje, hiszen, most frissen is lehet vásárolni a piacokon is áfonyát. a kamra mélyén pedig lapult egy adag áfonyalekvár. Az áfonya fanyarságát ellensúlyozza a csigát tetején lévő reszelt citromhéj. Érdemes elkészíteni, amíg frissen tudjuk beszerezni ezt a gyönyörű kékes gyümölcsöt.

Hozzávalók (12 db áfonyás csigához):

Tészta hozzávalói:

  • 250 g Schär mix B bread mix gluténmentes lisztkeverék
  • 70 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 50 g cukor
  • 20 g olvasztott Ráma Vegán vaj ízű margarin
  • ½ evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 teáskanál útifűmaghéj őrlemény
  • csipet só
  • 40 g méz
  • 18 g friss élesztő
  • 280 ml víz

Áfonyás réteg:

Nyújtáshoz:

Tetejére:

  • fél citrom reszelt héja
  • 2-3 teáskanál olvasztott Ráma Vegán vaj ízű margarin
  • fél citrom frissen facsart leve
  • 4-5 evőkanál porcukor (amennyit felvesz a máz)

Az áfonyás gluténmentes csigák elkészítése:

  • Mérjük ki a liszteket, a sót, a cukrot, útifűmaghéjat a száraz hozzávalókat a tésztához.
  • Ezeket a száraz alapanyagokat keverjük össze.
  • A mézhez keverjünk 18 g friss élesztőt, 80 ml vizet és az összekevert tésztából 100 g lisztet.
  • Langyos, huzatmentes helyen futtassuk fel az élesztőt.
  • Ha felfutott az élesztő, akkor adjuk hozzá a maradék lisztet, vizet és az olvasztott margarint, olajat.
  • Alaposan keverjük, dagasszuk össze a tésztánkat.
  • Tegyük félre megkelni.
  • 20 perc alatt meg is kel.
  • Rizslisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát vékonyra.
  • Kenjük meg áfonyalekvárral, és a megmosott áfonyák zömével szórjuk meg a lekváros tésztát.
  • Ha nagyok a gyümölcsszemek, akkor vágjuk ketté azokat.
  • Maradék pár darabot hagyjunk meg dekorációnak.
  • Tekerjük fel a tésztát.
  • Két ujjnyi vastagságú csigákat szeleteljünk a tésztából.
  • Tegyük egy tepsibe, amit előzőleg kivajazunk.
  • Hagyjuk állni még a tésztát a tepsiben, hogy kicsit újra megkeljenek.
  • Előmelegített 190 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  • Még forrón reszeljünk rá kezeletlen héjú citromhéjat.
  • Hagyjuk teljesen kihűlni a csigákat!
  • Olvasszuk fel a maradék Ráma margarint, és keverjük el a frissen facsart citromlevet, és a porcukrot.
  • Viszonylag folyós, de mégis egyben maradó mázt kell, hogy kapjunk.
  • Ezzel díszítsük fel a csigákat.
  • A félretett áfonyaszemekkel dekoráljuk ki a csigáinkat.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Tápanyagtartalom

az egészben

1 db. Áfonyás csigában

Energia

8992 kJ / 2142 kcal

1124 kJ / 268 kcal

Zsír

33,0 g

4,1 g

  amelyből telített zsírsavak

7,2 g

0,9 g

Szénhidrát

425,2 g

53,2 g

  amelyből cukrok

168,0 g

21, g

Rost

27,8 g

3,5 g

Fehérje

22,4 g

2,8 g

3,16 g

0,40 g

Az áfonyás csiga receptünk tejmentes így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik a gluténmentes diétás étredjükbe.

Az áfonyás gluténmentes csiga recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

áfonyás gluténmentes csiga recept

áfonyás gluténmentes csiga

Kategória: , , , ,