Gluténmentes kovászos kenyér, nyers céklalével
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos kenyér, nyers céklalével bővült.
Itt az ősz, lehet kapni a piacokon, boltokban céklát. Hihetetlenül egészséges, és a földes ízét is könnyen el lehet „nyomni”, ha valaki nem szereti. A céklát bátran fel lehet használni szinte mindenre. Most nyers céklát reszeltem le, kinyomkodtam a levét. A reszelék pedig később egy kakaós-csokoládés kenyérkébe került.
Hozzávalók (16 adag):
Kovászhoz:
- 80 g érett gluténmentes kovász
- 80 g It’s us Mimen cirokliszt
- 80 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 80 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 240 ml langyos víz
- 1 teáskanál méz
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a kovászból
- 160 ml frissen facsart céklalé
- 280 ml langyos víz
- 15 g Its us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 15 g só
- 1 teáskanál méz
- 1 mokkáskanál konjakliszt
- 100 g Its us Fehér kenyérliszt keverék
- 200 g Its us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 50 g Schar Farina liszt
- 50 g Its us Mimen cirokliszt
- 40 g darált, pirított dió
- 4-5 evőkanál napraforgó étolaj
A gluténmentes kovászos kenyér, nyers céklalével elkészítése:
- A céklát lereszeljük, és kinyomjuk a levét, ez nekem 160 ml lett.
- Mérjük ki a vizet a céklaléhez.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, konjaklisztet és a sót, cukrot.
- Keverjük el alaposan.
- Jöhet bele a liszt és az őrölt dió is.
- Az egész masszát keverjük el alaposan. Ilyenkor mindig gumikesztyűt veszek fel ehhez.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Kezdjük el dagasztani.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- Formáljuk meg.
- Tegyük sütőpapírral bélelt edénybe, amiben majd sül a kenyerünk.
- Érdemes becsomagolni a kenyeret. Erre én egy nagyobb méretű, tiszta szemeteszsákot használok.
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 220 C-os sütőbe.
- Kb. 50-55 perc alatt készre sül.
- Első 15 percben teszek be a sütőbe egy fém tálba vizet, hogy párás legyen a sütő.
- 15 perc után kiveszem a vizet.
- Visszaveszem a hőmérsékletet 190 C-ra.
- Így sütöm még 25-30 percig.
- Ekkor sütőpapír segítségével kiveszem a fém edényből a kenyeret.
- Csak a sütőrácson sütőm tovább.
- Óvatosan vegyük ki a formából a kenyeret, mert balesetveszélyes, forró!
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
- Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla, helyezzük sütőrácsra kihűlni.
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 60 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kovászos kenyér, nyers céklalével tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cékla cirokliszt dió étolaj gluténmentes kovász It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz méz psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Farina só