Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos lenmagdarás kenyér

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy kovászos lenmagdarás gluténmentes kenyérrel bővült.

A gluténmentes kovászomról már meséltem. Most Omega 3-ban gazdag kenyeret készítettem. A tésztába lenmaglisztet és lenmag őrleményt. Tetejére is folyó vízzel átmosott lenmagok kerültek. Íze kiváló. A lenmag őrleménytől pedig hozza a hagyományos „barna kenyér” ízét, zamatát. Bátran ajánlom mindenkinek.

Hozzávalók (10 adag):

Kovászhoz:

  • 50 g érett gluténmentes kovász
  • 50 g Mimen cirokliszt
  • 50 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 150 ml langyos víz
  • 1 teáskanál méz

Tésztához:

  • kész, előbbi érett előtészta a kovászból
  • 300 ml langyos víz
  • 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 15 g só
  • csipet cukor
  • 50 g Mimen cirokliszt
  • 90 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 140 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 30 g lenmagőrlemény 
  • 4 evőkanál napraforgó étolaj

Forgatáshoz:

  • 50 g bő vízzel átmosott lenmag 

A gluténmentes kovászos lenmagdarás kenyér elkészítése:

  • Mérjük ki a vizet.
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
  • Keverjük el alaposan.
  • Mérjük ki a liszteket, és adjuk hozzá a lenmagőrleményt is.
  • Keverjük össze.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • Formáljuk téglalap alakúra.
  • Ugyan erre a felületre szórjuk ki az előzőleg folyó vízzel átmosott lenmagot.
  • A magokban alaposan forgassuk meg a kenyértésztát.
  • Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni) 
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 180 C-os sütőbe.
  • Én szendvicskenyérsütő formában sütőm a kenyeret, egy sütőpapírral bélelve.
  • Előzőleg a sütőben hagyom a formát, hogy az is felforrósodjon.
  • Ekkor kiveszem óvatosan a fém formát, kibélelem a formát sütőpapírral, és bele teszem a kenyeret.
  • Termesztésen óvatosan, hogy ne égessem meg magamat!
  • Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
  • Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla.
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet kovászos lenmagdarás
gluténmentes kenyérben
Energia 9629 kJ / 2298 kcal 963, kJ / 229,8 g
Zsír 80,2 g 8,0 g
  amelyből telített zsírsavak 10,7 g 0,2 g
Szénhidrát 350,3 g 35,0 g
  amelyből cukrok 19,6 g 2,0 g
Rost 54,8 g 5,5 g
Fehérje 28,2 g 2,8 g
15,1 g 2,52 g

A gluténmentes kovászos lenmagdarás kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes kovászos lenmagdarás kenyér

Kategória: , , , ,