Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes linzer recept édesítőszerrel

gluténmentes linzer készítésHozzávalók:

  • 25 dkg Glutenix Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék
  • 2 evőkanál édesítőszer *(1:4)
  • 160 g margarin
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojássárgája
  • csipet só
  • házi gluténmentes csoki
  • cukormentes meggylekvár

* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítőerejének felel meg

Elkészítés:

  • Az alapanyagokat jó alaposan összedolgozzuk, és 20 percet hűtőben pihentetjük.
  • Majd enyhén rizslisztes lapon kinyújtjuk és virágformával kiszaggatjuk
  • A formákat sütőpapíros tepsire tesszük és 180 °C fokos sütőben kb. 8-12 perc alatt megsütjük.
  • Amikor kihűltek, cukormentes meggylekvárral töltjük, és házi csoki kerül a tetejére.

Ezt a gluténmentes linzer receptet Mona (Az Élet az ételallergiával blog szerzője) készítette el, aki rövid, kiscsoportos, gyakorlatias sütőkurzusai keretében hasznos tanácsokkal segíti a diétázókat. Októberben jelenik meg  4×15 – 4 évszak receptjei ételallergiásoknak című könyve és hamarosan találkozhatnak vele a Mandulaliget főzőiskolában is!

Elkészítési idő: 60 perc (20 perc pihentetéssel és kb 10 perc sütéssel)

Nehézségi szint: könnyű

Tápanyagtartalom 1 darabban meggylekvár és csoki nélkül

A dietetikus tippje: vékonyan kenjük bele a lekvárt és kevés házi csokival díszítsük. Ne együnk belőle sokat, mert magas szénhidráttartalmú sütemény!

Tápanyagtartalom 15 darab készítésekor 1 linzerben 10 darab készítésekor 1 linzerben
Energia 427,8 kJ /102,6 kcal 639,8 kJ / 153,4 kcal
Fehérje 0,4 g 0,6 g
Zsír 5,3 g 7,9 g
  amelyből telített zsírsavak 1,2 g 1,8 g
Szénhidrát 12,6 g 18,9 g
  amelyből cukrok 0,3 g 0,4 g
Rost 1,9 g 2,8 g

A gluténmentes linzer recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,