Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes mákos-epres tavaszi szelet

epres-mákos szelet recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mákos-epres tavaszi szelet bővült.

Itt a tavasz, elkezdődött a hazai eperszezon. Ebben a napsütéses időben sem feledkezzünk meg a máklisztről, hiszen fantasztikusan kiegészíti egymást a mák, eper és a citromos-vaníliás krém. Könnyű elkészíteni, és a csavart az adja, hogy a tészta tetején egy mélyedésbe is tettem a krémből.

Hozzávalók (12 szelet):

  • 4 db egész tojás
  • 120 g porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 120 ml napraforgó étolaj
  • 130 ml víz
  • 250 g Malea Gluténmentes mákliszt
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • fél csomag sütőpor
  • fél bio citrom reszelt héja

Krém:

  • 500 ml növényi ital (most rizsital)
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • ízlés szerint vanília kivonat
  • fél bio citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 100 g szobahőmérsékletű növényi margarin
  • 150 g porcukor

Tetejére:

  • 8-10 szem kis szemű eper
  • ízlés szerint mákszemek

A gluténmentes mákos-epres tavaszi szelet elkészítése:

  • A tojásokhoz adjuk a cukrot, vaníliáscukrot.
  • Öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
  • Verjük fel habosra.
  • Óvatosan mehet bele a Malea mákliszt, a sütőpor és a szódabikarbóna.
  • Kezdjük el elkeverni az egészet.
  • Sűrű lesz, úgyhogy mehet bele a víz.
  • Keverjük össze alaposan.
  • Kissé ragacsosabb lesz, nem túl híg állagú.
  • Egy közepes szendvicskenyérsütőformát béleljünk ki szűrőpapírral.
  • Öntsük bele a tésztát.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben bő 30 perc (30-35perc) alatt süssük készre.
  • Érdemes tűpróbával ellenőrizni.
  • Amíg sül, készítsük el a krémet.
  • A növényi italt főzzük sűrűre a sóval pudingporral és a keményítővel.
  • Tegyük félre kihűlni.
  • Amikor kész a tészta, szedjük ki a formából, és egy sütőrácson hagyjuk meghűlni.
  • Mossuk meg és tisztítsuk meg az eperszemeket és egy papírtörlő segítségével töröljük óvatosan szárazra.
  • Amikor kihűl a tészta a fordítsuk meg.
  • Alul legyen a szélesebb része, felül pedig a keskenyebb.
  • Kés és kis teáskanál segítségével készítsünk mélyedést a piskóta középső részébe.
  • Közben kihűlt pudinghoz adjuk a szobahőmérsékletű margarint.
  • Alaposan keverjük el kézi robotgép segítségével.
  • A kihűlt tészta középső, kivájt részébe tegyünk először a krémből.
  • Majd kenjük le a tetejét, és az oldalát is, amíg van krémünk.
  • Szórjuk meg egész mákszemekkel, tegyünk rá eperszemeket is.
  • Hűtve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc + sütés +pihentetés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes mákos-epres tavaszi szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

epres-mákos szelet recept gluténmentesen

epres-mákos szelet recept gluténmentesen

Kategória: , , ,