Gluténmentes mákos-epres tavaszi szelet
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mákos-epres tavaszi szelet bővült.
Itt a tavasz, elkezdődött a hazai eperszezon. Ebben a napsütéses időben sem feledkezzünk meg a máklisztről, hiszen fantasztikusan kiegészíti egymást a mák, eper és a citromos-vaníliás krém. Könnyű elkészíteni, és a csavart az adja, hogy a tészta tetején egy mélyedésbe is tettem a krémből.
Hozzávalók (12 szelet):
- 4 db egész tojás
- 120 g porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 120 ml napraforgó étolaj
- 130 ml víz
- 250 g Malea Gluténmentes mákliszt
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- fél csomag sütőpor
- fél bio citrom reszelt héja
Krém:
- 500 ml növényi ital (most rizsital)
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- ízlés szerint vanília kivonat
- fél bio citrom reszelt héja
- csipet só
- 100 g szobahőmérsékletű növényi margarin
- 150 g porcukor
Tetejére:
- 8-10 szem kis szemű eper
- ízlés szerint mákszemek
A gluténmentes mákos-epres tavaszi szelet elkészítése:
- A tojásokhoz adjuk a cukrot, vaníliáscukrot.
- Öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
- Verjük fel habosra.
- Óvatosan mehet bele a Malea mákliszt, a sütőpor és a szódabikarbóna.
- Kezdjük el elkeverni az egészet.
- Sűrű lesz, úgyhogy mehet bele a víz.
- Keverjük össze alaposan.
- Kissé ragacsosabb lesz, nem túl híg állagú.
- Egy közepes szendvicskenyérsütőformát béleljünk ki szűrőpapírral.
- Öntsük bele a tésztát.
- 180 C-ra előmelegített sütőben bő 30 perc (30-35perc) alatt süssük készre.
- Érdemes tűpróbával ellenőrizni.
- Amíg sül, készítsük el a krémet.
- A növényi italt főzzük sűrűre a sóval pudingporral és a keményítővel.
- Tegyük félre kihűlni.
- Amikor kész a tészta, szedjük ki a formából, és egy sütőrácson hagyjuk meghűlni.
- Mossuk meg és tisztítsuk meg az eperszemeket és egy papírtörlő segítségével töröljük óvatosan szárazra.
- Amikor kihűl a tészta a fordítsuk meg.
- Alul legyen a szélesebb része, felül pedig a keskenyebb.
- Kés és kis teáskanál segítségével készítsünk mélyedést a piskóta középső részébe.
- Közben kihűlt pudinghoz adjuk a szobahőmérsékletű margarint.
- Alaposan keverjük el kézi robotgép segítségével.
- A kihűlt tészta középső, kivájt részébe tegyünk először a krémből.
- Majd kenjük le a tetejét, és az oldalát is, amíg van krémünk.
- Szórjuk meg egész mákszemekkel, tegyünk rá eperszemeket is.
- Hűtve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc + sütés +pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes mákos-epres tavaszi szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom édes eper étolaj gyors ivóvíz kukoricakeményítő mák mákliszt margarin porcukor rizsital só sütőpor szódabikarbóna tojás vanília kivonat vanília puding vaníliás cukor