Gluténmentes marjolaine
KolosFreeFood receptválogatásunk egy marjolaine – gluténmentes torta – bővült.
Igazi francia tejmentes torta- különlegességgel leptem meg édesapámat születésnapjára. Annyira finom a sütemény, hogy a karácsonyi asztalra is ez fog kerülni. A krémes rétegeket a kávékrém és a csokoládé ganache adja, a ropogós réteget pedig a tészta és a mogyorós praliné. Nagyon finom, érdemes kipróbálni, annak ellenére, hogy bonyolultabb elkészíteni. (kiejtve: “Marzsolen”)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 6 db M-es méretű tojásfehérje
- 125 g mogyoróbél
- 125 g napraforgóbél
- 300 g porcukor
- csipet só
Csokoládé ganache-hoz:
- 350 ml Meggle Vegan növényi tejszín
- 100 g mentes „tejcsokoládé” helyettesítő
- 80 g Holland kakaópor
- 3 db tojássárgája
Kávékrémhez:
- 3,5 dl frissen főtt kávé
- 4 evőkanál kukoricakeményítő
- 170 ml Meggle Vegan növényi tejszín
- 3 db tojássárgája
- 200 g Ráma növényi vegán vajpótló
- 80 g porcukor
- csipet só
Praliné:
- 80 g mogyoróbél
- 1 evőkanál cukor
- 1,5 dl víz
- 225 g kristálycukor
- 1 dl víz
Oldalára és a tetejére:
- 100 g reszelt pisztácia
- pralinénkból ízlés szerinti mennyiség
- csokiganache maradék és 40 g Ráma növényi vegán vajpótló
A gluténmentes marjolaine elkészítése:
Tészta elkészítése:
- Itthon nem volt dió, ezért került bele napraforgóbél.
- A napraforgót és a mogyorót egy lábasban átpirítjuk, adunk hozzá 100 g porcukrot. majd megvárjuk amíg kihűl. (porcukor kissé megkaramellizálódik)
- A tojásfehérjét robotgép segítségével elkezdjük felverni. Előbb közepes fokozaton.
- Amikor már kezd összeállni a hab, verjük nagyobb fokozaton, és apránként adjuk hozzá a maradék porcukrot.
- A kihűlt mogyorós-napraforgó magokat daráljuk le, nagyon apróra, lisztszerűre. (vigyázzunk, nehogy kicsapódjon a bennük lévő olaj, ha késes aprítóban őröljük)
- Óvatosan forgassuk bele a kemény tojásfehérjébe a ledarált magvas lisztet.
- Egy nagyobb tepsit (legnagyobb gáztepsit vettem elő) béleljünk mi sütőpapírral, és óvatosan kenjük el benne a tésztát.
- Előmelegített 160C-os sütőben kb. 45-55 percig süssük a tésztát. (Nem baj, ha keményebb lesz a tészta, a sok krémtől meg fog puhulni.)
- Amíg sül a tészta elkészítjük a krémeket, pralinét.
- Parlinéhoz a mogyoróhoz öntsük 1,5 dl vizet, és az egy evőkanál cukrot. Főzzük át ezzel, amíg nem párolog el a víz.
- Majd öntsük ki egy sütőpapírral bélelt tepsibe, erre fogjuk önteni majd a karamellt.
- A karamellhez 225 g kristálycukrot először 1 dl vízben felforralunk, majd óvatosan, kevergetés nélkül karamellizáljuk a cukrot.
- A karamell forró, vigyázzunk vele!
- Időbe telik, amíg a cukor aranybarnára változik, karamellizálódik.
- Ha ez kész, öntsük rá a mogyoróra, hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben a csokiganache-hoz melegítsük, forraljuk fel a növényi tejszínt.
- Aprítsuk fel a mentes csokoládét, és tegyük bele a forró növényi tejszínbe.
- Keverjük el alaposan, amíg fel nem olvad a csokoládé, majd szórjuk bele a holland kakaópor.
- Újra keverjük el alaposan.
- Ebbe mehet a 3 db tojássárgája, ekkor már csak egyet forraljunk rajtuk, folyamatos kevergetés mellett.
- Hagyjuk kihűlni. (legjobb, ha azonnal a hűtőszekrénybe tesszük)
- Jöhet a kávékrém készítés.
- Főzzünk le a kávét.
- Kezdjük melegíteni a tejszínt.
- Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, keverjük folyamatosan, majd öntsük hozzá a kávét, ezzel is melegítsük át az egész masszánkat, és jöhet hozzá a 3 db tojássárgája.
- A tojássárgájával már csak óvatosan melegítsük, nehogy kicsapódjon a sárgája.
- Ezt a krém alapot is hűtsük le alaposan.
- Időközben kész lett a tésztánk. Hagyjuk teljesen kihűlni, lehetőleg langyos helyen.
- Majd vágjuk fel 3 egyenlő lapra. (nem baj, ha eltörik, mert a krémek sokasága úgy is össze fogja azokat. nekem is eltört egy lap, azt helyeztem alulra)
- A karamelles mogyorót aprítógép segítségével minél morzsásabb állagúra próbáljuk felaprítani.
- Állítsuk össze a gluténmentes tortát.
- A kihűlt csokoládékrém kerül az alsó tésztalapra.
- Középső lapra a kávékrémet elkészítjük.
- A sűrű, teljesen kihűlt krémalaphoz adjuk a lágy, de nem felolvasztott (szobahőmérsékletű) növényi, vegán vajpótlót, a porcukrot és a csipet sót.
- Robotgép segítségével habosítsuk fel a krémet.
- Ebből egy adag kerülhet a tésztalapra.
- Majd szórjunk rá a morzsás pralinéból.
- Újabb lap, újabb adag kávékrém.
- A maradék kávékrémet kenjük el a tortánk oldalán.
- A megmaradt csokiganache-hoz adjunk szobahőmérsékletű növényi vegán vajpótlót.
- Ezt is habosítsuk el.
- Tegyük habzsákba és nyomjunk kis adag halmokat a tortánk széleire, és átlós irányban osszuk pár részre el a tortát.
- Ezekbe a helyekbe tegyünk mogyorós-karamelles pralinét, és reszelt pisztáciát, szépen felváltva.
- Egy ideig érdemes hűtőben tárolni a tortát, hogy a keményebb lapok megpuhuljanak kissé a krémektől, és az egész tortánk összeálljon.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nehézségi szint: bonyolult
Elkészítési idő: 1,5 óra és a pihentetés külön
| Tápanyagtartalom | az egészben | 100 g Marjolaine sütiben |
| Energia | 41643 kJ 9915 kcal | 1511 kJ / 360 kcal |
| Zsír | 564,8 g | 20,5 g |
| amelyből telített zsírsavak | 272,4 g | 9,9 g |
| Szénhidrát | 989,0 g | 34,4 g |
| amelyből cukrok | 869,5 g | 29,0 g |
| Rost | 38,9 g | 1,3 g |
| Fehérje | 148,2 g | 6,8 g |
| Só | 3,59 g | 0,12 g |
A marjolaine tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csokoládé cukor édes glutén és tejmentes habtejszín ivóvíz kakaópor karácsonyi GM receptek kávé kukoricakeményítő mogyoró napraforgómag pisztácia porcukor reggeli só tojás torta vaj











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

