Gluténmentes marjolaine
KolosFreeFood receptválogatásunk egy marjolaine – gluténmentes torta – bővült.
Igazi francia tejmentes torta- különlegességgel leptem meg édesapámat születésnapjára. Annyira finom a sütemény, hogy a karácsonyi asztalra is ez fog kerülni. A krémes rétegeket a kávékrém és a csokoládé ganache adja, a ropogós réteget pedig a tészta és a mogyorós praliné. Nagyon finom, érdemes kipróbálni, annak ellenére, hogy bonyolultabb elkészíteni. (kiejtve: “Marzsolen”)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 6 db M-es méretű tojásfehérje
- 125 g mogyoróbél
- 125 g napraforgóbél
- 300 g porcukor
- csipet só
Csokoládé ganache-hoz:
- 350 ml Meggle Vegan növényi tejszín
- 100 g mentes „tejcsokoládé” helyettesítő
- 80 g Holland kakaópor
- 3 db tojássárgája
Kávékrémhez:
- 3,5 dl frissen főtt kávé
- 4 evőkanál kukoricakeményítő
- 170 ml Meggle Vegan növényi tejszín
- 3 db tojássárgája
- 200 g Ráma növényi vegán vajpótló
- 80 g porcukor
- csipet só
Praliné:
- 80 g mogyoróbél
- 1 evőkanál cukor
- 1,5 dl víz
- 225 g kristálycukor
- 1 dl víz
Oldalára és a tetejére:
- 100 g reszelt pisztácia
- pralinénkból ízlés szerinti mennyiség
- csokiganache maradék és 40 g Ráma növényi vegán vajpótló
A gluténmentes marjolaine elkészítése:
Tészta elkészítése:
- Itthon nem volt dió, ezért került bele napraforgóbél.
- A napraforgót és a mogyorót egy lábasban átpirítjuk, adunk hozzá 100 g porcukrot. majd megvárjuk amíg kihűl. (porcukor kissé megkaramellizálódik)
- A tojásfehérjét robotgép segítségével elkezdjük felverni. Előbb közepes fokozaton.
- Amikor már kezd összeállni a hab, verjük nagyobb fokozaton, és apránként adjuk hozzá a maradék porcukrot.
- A kihűlt mogyorós-napraforgó magokat daráljuk le, nagyon apróra, lisztszerűre. (vigyázzunk, nehogy kicsapódjon a bennük lévő olaj, ha késes aprítóban őröljük)
- Óvatosan forgassuk bele a kemény tojásfehérjébe a ledarált magvas lisztet.
- Egy nagyobb tepsit (legnagyobb gáztepsit vettem elő) béleljünk mi sütőpapírral, és óvatosan kenjük el benne a tésztát.
- Előmelegített 160C-os sütőben kb. 45-55 percig süssük a tésztát. (Nem baj, ha keményebb lesz a tészta, a sok krémtől meg fog puhulni.)
- Amíg sül a tészta elkészítjük a krémeket, pralinét.
- Parlinéhoz a mogyoróhoz öntsük 1,5 dl vizet, és az egy evőkanál cukrot. Főzzük át ezzel, amíg nem párolog el a víz.
- Majd öntsük ki egy sütőpapírral bélelt tepsibe, erre fogjuk önteni majd a karamellt.
- A karamellhez 225 g kristálycukrot először 1 dl vízben felforralunk, majd óvatosan, kevergetés nélkül karamellizáljuk a cukrot.
- A karamell forró, vigyázzunk vele!
- Időbe telik, amíg a cukor aranybarnára változik, karamellizálódik.
- Ha ez kész, öntsük rá a mogyoróra, hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben a csokiganache-hoz melegítsük, forraljuk fel a növényi tejszínt.
- Aprítsuk fel a mentes csokoládét, és tegyük bele a forró növényi tejszínbe.
- Keverjük el alaposan, amíg fel nem olvad a csokoládé, majd szórjuk bele a holland kakaópor.
- Újra keverjük el alaposan.
- Ebbe mehet a 3 db tojássárgája, ekkor már csak egyet forraljunk rajtuk, folyamatos kevergetés mellett.
- Hagyjuk kihűlni. (legjobb, ha azonnal a hűtőszekrénybe tesszük)
- Jöhet a kávékrém készítés.
- Főzzünk le a kávét.
- Kezdjük melegíteni a tejszínt.
- Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, keverjük folyamatosan, majd öntsük hozzá a kávét, ezzel is melegítsük át az egész masszánkat, és jöhet hozzá a 3 db tojássárgája.
- A tojássárgájával már csak óvatosan melegítsük, nehogy kicsapódjon a sárgája.
- Ezt a krém alapot is hűtsük le alaposan.
- Időközben kész lett a tésztánk. Hagyjuk teljesen kihűlni, lehetőleg langyos helyen.
- Majd vágjuk fel 3 egyenlő lapra. (nem baj, ha eltörik, mert a krémek sokasága úgy is össze fogja azokat. nekem is eltört egy lap, azt helyeztem alulra)
- A karamelles mogyorót aprítógép segítségével minél morzsásabb állagúra próbáljuk felaprítani.
- Állítsuk össze a gluténmentes tortát.
- A kihűlt csokoládékrém kerül az alsó tésztalapra.
- Középső lapra a kávékrémet elkészítjük.
- A sűrű, teljesen kihűlt krémalaphoz adjuk a lágy, de nem felolvasztott (szobahőmérsékletű) növényi, vegán vajpótlót, a porcukrot és a csipet sót.
- Robotgép segítségével habosítsuk fel a krémet.
- Ebből egy adag kerülhet a tésztalapra.
- Majd szórjunk rá a morzsás pralinéból.
- Újabb lap, újabb adag kávékrém.
- A maradék kávékrémet kenjük el a tortánk oldalán.
- A megmaradt csokiganache-hoz adjunk szobahőmérsékletű növényi vegán vajpótlót.
- Ezt is habosítsuk el.
- Tegyük habzsákba és nyomjunk kis adag halmokat a tortánk széleire, és átlós irányban osszuk pár részre el a tortát.
- Ezekbe a helyekbe tegyünk mogyorós-karamelles pralinét, és reszelt pisztáciát, szépen felváltva.
- Egy ideig érdemes hűtőben tárolni a tortát, hogy a keményebb lapok megpuhuljanak kissé a krémektől, és az egész tortánk összeálljon.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nehézségi szint: bonyolult
Elkészítési idő: 1,5 óra és a pihentetés külön
Tápanyagtartalom | az egészben | 100 g Marjolaine sütiben |
Energia | 41643 kJ 9915 kcal | 1511 kJ / 360 kcal |
Zsír | 564,8 g | 20,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 272,4 g | 9,9 g |
Szénhidrát | 989,0 g | 34,4 g |
amelyből cukrok | 869,5 g | 29,0 g |
Rost | 38,9 g | 1,3 g |
Fehérje | 148,2 g | 6,8 g |
Só | 3,59 g | 0,12 g |
A marjolaine tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csokoládé cukor édes glutén és tejmentes habtejszín ivóvíz kakaópor karácsonyi GM receptek kávé kukoricakeményítő mogyoró napraforgómag pisztácia porcukor reggeli só tojás torta vaj