Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes marjolaine

marjolaine recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy marjolaine – gluténmentes torta bővült.

Igazi francia tejmentes torta- különlegességgel leptem meg édesapámat születésnapjára. Annyira finom a sütemény, hogy a karácsonyi asztalra is ez fog kerülni. A krémes rétegeket a kávékrém és a csokoládé ganache adja, a ropogós réteget pedig a tészta és a mogyorós praliné. Nagyon finom, érdemes kipróbálni, annak ellenére, hogy bonyolultabb elkészíteni. (kiejtve: “Marzsolen”)

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 6 db M-es méretű tojásfehérje
  • 125 g mogyoróbél
  • 125 g napraforgóbél
  • 300 g porcukor
  • csipet só

Csokoládé ganache-hoz:

  • 350 ml Meggle Vegan növényi tejszín
  • 100 g mentes „tejcsokoládé” helyettesítő
  • 80 g Holland kakaópor
  • 3 db tojássárgája

Kávékrémhez:

  • 3,5 dl frissen főtt kávé
  • 4 evőkanál kukoricakeményítő
  • 170 ml Meggle Vegan növényi tejszín
  • 3 db tojássárgája
  • 200 g Ráma növényi vegán vajpótló
  • 80 g porcukor
  • csipet só

Praliné:

  • 80 g mogyoróbél
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 dl víz
  • 225 g kristálycukor
  • 1 dl víz

Oldalára és a tetejére:

  • 100 g reszelt pisztácia
  • pralinénkból ízlés szerinti mennyiség
  • csokiganache maradék és 40 g Ráma növényi vegán vajpótló

A gluténmentes marjolaine elkészítése:

Tészta elkészítése:

  • Itthon nem volt dió, ezért került bele napraforgóbél.
  • A napraforgót és a mogyorót egy lábasban átpirítjuk, adunk hozzá 100 g porcukrot. majd megvárjuk amíg kihűl. (porcukor kissé megkaramellizálódik)
  • A tojásfehérjét robotgép segítségével elkezdjük felverni. Előbb közepes fokozaton.
  • Amikor már kezd összeállni a hab, verjük nagyobb fokozaton, és apránként adjuk hozzá a maradék porcukrot.
  • A kihűlt mogyorós-napraforgó magokat daráljuk le, nagyon apróra, lisztszerűre. (vigyázzunk, nehogy kicsapódjon a bennük lévő olaj, ha késes aprítóban őröljük)
  • Óvatosan forgassuk bele a kemény tojásfehérjébe a ledarált magvas lisztet. 
  • Egy nagyobb tepsit (legnagyobb gáztepsit vettem elő) béleljünk mi sütőpapírral, és óvatosan kenjük el benne a tésztát.
  • Előmelegített 160C-os sütőben kb. 45-55 percig süssük a tésztát. (Nem baj, ha keményebb lesz a tészta, a sok krémtől meg fog puhulni.)
  • Amíg sül a tészta elkészítjük a krémeket, pralinét.
  • Parlinéhoz a mogyoróhoz öntsük 1,5 dl vizet, és az egy evőkanál cukrot. Főzzük át ezzel, amíg nem párolog el a víz.
  • Majd öntsük ki egy sütőpapírral bélelt tepsibe, erre fogjuk önteni majd a karamellt.
  • A karamellhez 225 g kristálycukrot először 1 dl vízben felforralunk, majd óvatosan, kevergetés nélkül karamellizáljuk a cukrot. 
  • A karamell forró, vigyázzunk vele!
  • Időbe telik, amíg a cukor aranybarnára változik, karamellizálódik.
  • Ha ez kész, öntsük rá a mogyoróra, hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Közben a csokiganache-hoz melegítsük, forraljuk fel a növényi tejszínt.
  • Aprítsuk fel a mentes csokoládét, és tegyük bele a forró növényi tejszínbe. 
  • Keverjük el alaposan, amíg fel nem olvad a csokoládé, majd szórjuk bele a holland kakaópor.
  • Újra keverjük el alaposan.
  • Ebbe mehet a 3 db tojássárgája, ekkor már csak egyet forraljunk rajtuk, folyamatos kevergetés mellett.
  • Hagyjuk kihűlni. (legjobb, ha azonnal a hűtőszekrénybe tesszük)
  • Jöhet a kávékrém készítés.
  • Főzzünk le a kávét.
  • Kezdjük melegíteni a tejszínt.
  • Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, keverjük folyamatosan, majd öntsük hozzá a kávét, ezzel is melegítsük át az egész masszánkat, és jöhet hozzá a 3 db tojássárgája. 
  • A tojássárgájával már csak óvatosan melegítsük, nehogy kicsapódjon a sárgája.
  • Ezt a krém alapot is hűtsük le alaposan.
  • Időközben kész lett a tésztánk. Hagyjuk teljesen kihűlni, lehetőleg langyos helyen.
  • Majd vágjuk fel 3 egyenlő lapra. (nem baj, ha eltörik, mert a krémek sokasága úgy is össze fogja azokat. nekem is eltört egy lap, azt helyeztem alulra)
  • A karamelles mogyorót aprítógép segítségével minél morzsásabb állagúra próbáljuk felaprítani.
  • Állítsuk össze a gluténmentes tortát.
  • A kihűlt csokoládékrém kerül az alsó tésztalapra.
  • Középső lapra a kávékrémet elkészítjük.
  • A sűrű, teljesen kihűlt krémalaphoz adjuk a lágy, de nem felolvasztott (szobahőmérsékletű) növényi, vegán vajpótlót, a porcukrot és a csipet sót. 
  • Robotgép segítségével habosítsuk fel a krémet.
  • Ebből egy adag kerülhet a tésztalapra.
  • Majd szórjunk rá a morzsás pralinéból.
  • Újabb lap, újabb adag kávékrém.
  • A maradék kávékrémet kenjük el a tortánk oldalán.
  • A megmaradt csokiganache-hoz adjunk szobahőmérsékletű növényi vegán vajpótlót. 
  • Ezt is habosítsuk el.
  • Tegyük habzsákba és nyomjunk kis adag halmokat a tortánk széleire, és átlós irányban osszuk pár részre el a tortát.
  • Ezekbe a helyekbe tegyünk mogyorós-karamelles pralinét, és reszelt pisztáciát, szépen felváltva.
  • Egy ideig érdemes hűtőben tárolni a tortát, hogy a keményebb lapok megpuhuljanak kissé a krémektől, és az egész tortánk összeálljon.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nehézségi szint: bonyolult

Elkészítési idő: 1,5 óra és a pihentetés külön

Tápanyagtartalom az egészben 100 g Marjolaine sütiben
Energia 41643 kJ 9915 kcal 1511 kJ / 360 kcal
Zsír 564,8 g 20,5 g
  amelyből telített zsírsavak 272,4 g 9,9 g
Szénhidrát 989,0 g 34,4 g
  amelyből cukrok 869,5 g 29,0 g
Rost 38,9 g 1,3 g
Fehérje 148,2 g 6,8 g
3,59 g 0,12 g

A marjolaine tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes marjolaine recept

gluténmentes marjolaine

Kategória: , , , ,