Glutén- és tejmentes „panna cotta” erdei gyümölccsel
KolosFreeFood receptválogatásunk egy glutén- és tejmentes „panna cotta” recepttel bővült.
Ma már lehet vásárolni igazán zsíros növényi tejszínhab alternatívát. Abból érdemes elkészíteni ezt a mennyei finomságot. Erdei gyümölccsel, vagy csak néhány szem friss áfonyával is eteti magát. Gyors finomság, ha épp váratlan vendég állít be hozzánk.
Hozzávalók (4 adag):
Panna cotta:
- 500 ml növényi tejszínhab alternatíva
- 80 g kristálycukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- ízlés szerint vanília kivonat
- csipet só
- 2 púpos teáskanál agar-agar (vagy 10 g zselatin)
Erdei gyümölcsös mártás:
- 300 g fagyasztott erdei gyümölcs
- 50 g cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- csipet só
- biocitrom reszelt héja
- 1 teáskanál agar-agar
A glutén- és tejmentes „panna cotta” elkészítése:
- Az 500 ml tejszínhabból vegyünk ki 50 ml-t.
- Óvatosan keverjük bele az agar-agart.
- A tejszínhab alternatívát kezdjük melegíteni.
- Adjuk hozzá a cukrokat, sót.
- Mehet bele a vanília aroma.
- Amikor forr, öntsük bele az elkevert zselésítő anyagot.
- Egyet forraljunk rajta.
- Öntsük bele a kis panna cotta formákba.
- Tegyük azonnal hűtőszekrénybe.
- Közben az erdei gyümölcsös mártást készítsük el.
- Reszeljük bele a citromot.
- Adjuk hozzá a cukrokat, sót.
- Kezdjük el forralni.
- Mehet bele az agar-agar.
- Egyet forraljunk még rajta.
- Amikor kész és megszilárdul a panna cotta a gyümölcs mártás is langyosra hűl.
- Vegyük ki a formából a panna cottát, majd öntsük nagyon erdei gyümölcs mártással, vagy csak szórjuk meg friss áfonyaszemekkel.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 15 perc + pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A glutén- és tejmentes „panna cotta” tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt agar-agar citrom cukor édes gyors kristálycukor max. 20 perces gluténmentes receptek növényi habtejszín alternatíva reggeli só uzsonna és tízórai vanília aroma vaníliás cukor vegyes erdei gyümölcs