Gluténmentes téli beluga saláta, Kolosfreefood módra
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes téli beluga saláta, Kolosfreefood módra bővült.
Hazánkban kevésbé ismert ez a fekete lencse. Pedig sokkal hamarabb elkészíteni, és valahogy szaftosabb is marad ez a lencse féle. Szerencsére már a legtöbb bio boltban és a diszkontláncokban is meg lehet vásárolni. A fekete lencse szemek magas tápanyag- és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Próbáljátok kis ti is!
Hozzávalók (10 adag):
- 500 g beluga (fekete) lencse
- 300 g édesburgonya
- 280 g sárgarépa
- 500 g szárzeller
- 200 ml növényi tejfölalternatíva
- 4 evőkanál mustár
- 100 g light majonéz
- 1,5 db egész citrom
- 2-3 teáskanál só
- csipet cukor
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- ízlés szerint szárított petrezselyem
Tetejére:
- 100 g görög növényi sajt
Főzéshez:
- 1 db babérlevél
- 2 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál só
A gluténmentes téli beluga saláta, Kolosfreefood módra elkészítése:
- Főzzük meg a lencsét babérlevéllel a szárított kakukkfűvel és a sóval.
- Gyorsan kész lesz a lencse.
- Pucoljuk meg és vágjuk apró kockákra az édesburgonyát.
- Pároljuk meg. (én mikrohullámú sütőben szoktam, egy pároló edényben)
- Mossuk meg és vágjuk a szárzellert is apró darabokra.
- Ezt is pároljuk meg.
- Hasonlóan pucoljuk meg a sárgarépát és apróra vágás után ezt is pároljuk meg.
- A közben megfőtt lencsét mossuk át langyos víz alatt.
- Öntsük egy nagyobb tálba.
- Mehet bele az édesburgonya darabok is.
- Most ízesítsük.
- Adjuk hozzá a növényi tejfölt és a light majonézt is.
- Tegyük bele a mustárt (nagyon jót tesz a lencsének a mustár)
- Őrüljünk bele borsot.
- Pici cukrot is szórjunk bele.
- Szórjuk rá a megpárolt szárzeller- és sárgadarabokat.
- Facsarjuk bele a friss citromlevet és a szárított petrezselymet is adjuk a salátához.
- Alaposan keverjük össze.
- Nem baj, ha kissé sós, pihenés után nem lesz az.
- Ha szeretnénk, morzsoljunk rá görög növényi sajtalternatívát.
- Pihentetés után tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 35 perc + pihentetés, hűtés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes téli beluga saláta, Kolosfreefood módra tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: babérlevél bors citrom cukor édesburgonya gyors kakukkfű lencse majonéz mustár növényi sajt-alternatíva petrezselyem sárgarépa só szárzeller tejföl alternatíva