Túros pogácsa – klasszikusok gluténmentesen
A túrós pogácsa egy multifunkcionális sós sütemény. Készíthetünk belőle kisebb pogácsákat vendégváráshoz, közös mozizáshoz, de picit nagyobbra kiszaggatva reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is tökéletes választás.
Hozzávalók 20-25 db túrós pogácsához:
- 18 dkg * félzsíros tehéntúró
- 15 dkg rizsliszt
- 5 dkg köles liszt
- 3 dkg * margarin (vagy vaj)
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- 5 g gluténmentes sütőpor
- 1 kávéskanál só
* Szükség szerint használhatóak laktózmentes változatok is!
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra
- Az alapanyagokat egy nagy keverőtálba tesszük, és jó alaposan kidolgozzuk.
- Majd lisztezett lapon kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk a pogácsákat
- Sütőpapíros tepsire tesszük és 180 °C fokos sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
A dietetikus tippje: gyümölccsel, vagy gyümölcslével fogyasztva kiváló tízórai, vagy uzsonna
Tápanyagtartalom | egész adagban | 25 db. készítése 1 pogácsában |
20 db. készítése 1 pogácsában |
Energia | 1214,0 kcal / 5045,0 kJ | 48,4 kcal / 201,8 kJ | 60,7 kcal / 253,1 kJ |
Fehérje | 50,0 g | 2,0 g | 2,5 g |
Zsír | 37,5 g | 1,5 g | 1,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 17,5 g | 0,7 g | 0,9 g |
Szénhidrát | 159,1 g | 6,4 g | 8,0 g |
amelyből cukrok | 10,1 g | 0,4 g | 0,5 g |
Rost | 9,7 g | 0,3 g | 0,4 |
A gluténmentes túrós pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: kölesliszt margarin pogácsa rizsliszt sós sós aprósütemények sütőpor tehéntúró tojás túró uzsonna és tízórai