Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes vaníliás csokis tekercs

csokis gluténmentes vaníliás tekercs elkészítésKolosFreeFood rovatunk újabb receptje egy gluténmentes vaníliás csokis tekercs.

Talán a legjobban a minden mentes étkezésemből legjobban az ilyen jellegű péksütik hiányoznak. Most Szafi expressz lisztkeveréket használtam fel. Egyik felét kakaó porral, másik felét pedig vaníliával ízesítettem. Igazán gyorsan kész lett, és napokig friss marad, már ha marad belőle másnapra…

Hozzávalók (4 főre):

kakaós réteg:

  • 130 g Szafi Free Expressz gluténmentes lisztkeverék *
  • 70 g porcukor
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • csipet só
  • 10 g frissen reszelt kezeletlen citrom reszelt héja
  • 10 g almaecet
  • 160 g langyos víz
  • egy evőkanál *liszt a nyújtáshoz

vaníliás réteg:

  • 150 g Szafi Free Expressz gluténmentes lisztkeverék
  • 70 g porcukor
  • Dr. Oetker Finesse vanília aroma (5g)
  • csipet só
  • 10 g frissen reszelt kezeletlen citrom reszelt héja
  • 10 g almaecet
  • 140 g langyos víz
  • egy evőkanál liszt a nyújtáshoz

A gluténmentes vanílliás csokis elkésztése:

vaníliás réteg:

  • A tésztát összegyúrjuk, a vaníliásval együtt
  • Pár percig érdemes pihentetni a tésztát
  • Lágy tésztát kapunk
  • Lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát
  • Kör alakú nyújtjuk, (ekkorára nyújtjuk majd a kakaós réteget is!)

kakaós réteg:

  • A tésztát összegyúrjuk, a kakaóval együtt
  • Pár percig érdemes pihentetni a tésztát
  • Lágy tésztát kapunk
  • Lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát
  • Kör alakú nyújtjuk, kb. akkorára mint a vaníliás tésztát nyújtottuk
  • Egymásra helyezzük a tésztákat, de mielőtt megtesszük ezt, a vaníliás, alsó réteget kenjük meg picit vízzel
  • 8 egyenlő cikkre várjuk a kör alakú tésztákat
    gluténmentes csokis vaníliás tekercs elkészítés
  • Majd feltekerjük a hosszabbik végüktől kezdve
  • Kis kifli alakokat kapunk belőlük
  • Vékonyan lekenjük napraforgó étolajjal a tetejüket
  • Előmelegített 160 °C fokos sütőben kb. 20-23 percig sütjük (sütési idő függ természetesen a sütőnktől)

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 45 perc

Tápanyagtartalom az egészben 4 főre 1 adag tekercsben
Energia 6426 kJ / 1530 kcal 1609 kJ / 383 kcal
Zsír 4,7 g 1,2 g
  amelyből telített zsírsavak 1,8 g 0,5 g
Szénhidrát 330,1 g * 82,5 g
  amelyből cukrok 145,5 g 36,5 g
Rost 41,1 g 10,3 g
Fehérje 32,3 g 8,1 g
4,03 g 1,01 g

* Ez egy tekercsre eső szénhidrát tartalom aránylag magas, ezért inkább készítsünk belőle több kisebbet és bármennyire is finom, fogyasszuk mértékkel!
A gluténmentes vaníliás csokis gluténmentes tekercs recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,