Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes vegán fehércsokoládé – Mindenmentesen

csoki recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes vegán fehércsokoládéval bővült.

Amióta kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok, nehezebb csokoládét vásárolni. Igaz, amúgy sem voltam nagy csokis… Rá pár éve kimutatták a tejfehérje érzékenységemet is, na most aztán már szinte lehetetlen vásárolni magamnak csokoládét, pláne fehér csokoládét. 

Hozzávalók (2-3 tábla):

  • 100 g kakaóvaj
  • 65 g kesudió
  • 60 g eritrit (édesítőszer)
  • csipet só
  • csipet vanília aroma

A gluténmentes vegán fehércsokoládé elkészítése:

  • Először a kesudiót kell ledarálnunk.
  • A kesudió felét az eritrit felével daráljuk össze.
  • Egészen addig, amíg a kesudió olaja ki nem csapódik.
  • Vigyázzunk, hogy a darálunk, késes aprítónk motorja ne égjen le!
  • Ugyan így járunk el a maradék kesudióval, eritrittel.
  • Akkor lesz igazán finom a „csokoládénk” ha a kesudiót a legfinomabbra le tudjuk darálni!
  • Szinte kesudióvajat kapunk a megfelelő darálás után!
  • A kakaóvajat egy kisebb lábasba aprítsuk bele.
  • Igazából elég ketté is vágni a tömböt, mert nagyon könnyen, már a kezünkben is olvad a kakaóvaj.
  • A lábast tegyük egy nagyobb, vízzel felöntött edénybe.
  • A víznek nem kell elérnie a kisebb edény alját!
  • A kakaóvajat addig melegítsük, amíg a víz egyet felforr.
  • Ekkor zárjuk le.
  • Már megolvadt a kakaóvaj majdnem, érdemes tiszta! konyhai spatulával kevergetni, segíteni az olvadását.
  • Öntsük bele a kesudióvajat a felolvadt kakaóvajba.
  • Alaposan keverjük össze, amíg teljesen egyneművé válik az olvadékunk.
  • Kitisztított szilikon sablonba fogjuk önteni ezután.
  • A csokoládé tábla formát érdemes egy kemény alapra tenni, mert hűtőszekrénybe helyezve megbillenhet, kifolyhat a csokoládénk.
  • A sablonokat ne töltsük teljesen tele.
  • Tegyük hűtőszekrénybe megdermedni, kb. 1 órát.
  • A hűlés ideje függ a csokoládé vastagságától.
  • Dermedés után fogyasztható is!

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: kb. negyedóra plusz pihentetés

Tápanyagtartalom az egészben Háromból 1 tábla
gluténmentes fehér csokiban
100 g gluténmentes
fehér csokiban
Energia 5606 kJ / 1338 kcal 1869 kJ / 446 kcal 2438 kJ / 582 kcal
Zsír 130,6 g 43,5 g 56,8 g
  amelyből telített zsírsavak 67,4 g 22,5 g 29,3 g
Szénhidrát 17,2 g 5,7 g 7,5 g
  amelyből cukrok 6,0 g 2,0 g 2,6 g
Rost 1,0 g 0,3 g 0,4 g
Fehérje 13,0 g 4,3 g 5,7 g
1,30 g 0,43 g 0,87 g

A gluténmentes vegán fehércsokoládé tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes csoki recept

gluténmentes vegán fehércsokoládé

Kategória: , , ,