Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes sajtos, vajkrémes pogácsa

gluténmentes pogácsa receptIri mama egy gluténmentes sajtos, vajkrémes pogácsával bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Kipróbáltam az új Mimem cirok pékáru gluténmentes lisztkeveréket. Pár hete a Mimen pogácsa lisztkeveréket. Nagyon finom volt, most a kettőt összekeverve sütöttem belőle szuper pogácsát. 

Hozzávalók (37 db):

  • 250 g Mimen pogácsa lisztkeverék
  • 100 g Mimen cirok pékáru lisztkeverék
  • 6 g só
  • 5 g psyllium rost útifűmaghéj
  • 5 g gluténmentes porélesztő
  • 70 g reszelt sajt (nálam mozzarella) tejmentesen készítve elhagyható vagy növényi alternatívával elkészíthető
  • 100 g natúr joghurt vagy növényi alternatíva
  • 100 g margarin 
  • 150 g tej vagy növényi alternatíva 

Rétegek közé:

  • 40 g vajkrém

Tetejére:

  • 30 g langyos tej (vagy növényi ital, pl. rizs) + csipet chili paprika

A gluténmentes sajtos, vajkrémes pogácsa elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
  • Hozzáadom a margarint, elmorzsolom.
  • Belekeverem a reszelt sajtot, elvegyítem.
  • Majd a joghurttal és a tejjel begyúrom a tésztát.
  • Azonnal kinyújtom, háromba hajtom.
  • Újra nyújtom,hajtom.
  • Kinyújtom, lekenem  vajkrémmel, háromba hajtom.
  • 1,5 cm vastagra elnyújtom, 4-5 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrom.
  • Papírral bélelt tepsibe teszem, langyos tej+ paprika keverékével lekenem, duplájára kelesztem.
  • 180 °C fokos sütőben, 18 percig sütöm.
  • Kívűl ropogós, belül puha, szaftos pogácsa .

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 60-80 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tojás mentes, tejmentesen is elkészíthető.

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes sajtos, vajkrémes pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,