Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kovászos karácsonyi gluténmentes panettone Kolostól

gluténmentes karácsonyi panettone recept_KolosFreeFood receptválogatásunk egy karácsonyi gluténmentes panettone recepttel bővült.

Panettone egy igazán nehezen elkészíthető olasz finomság. Most kovásszal készítettem el, így kevésbe volt bonyolult és hosszadalmas. Került bele természetesen dió, kandírozott gyümölcs és csokicsepp is. Képzeljétek el, a kovász kellően erős ahhoz, hogy felemelje a beledobott finomságokat. Mindenképp próbáljátok ki karácsony előtt.

Hozzávalók (12-13 szelethez):

A gluténmentes kovászhoz:

A penettone tésztához:

  • 250 g kész, előbbi érett kovászból
  • 400 ml langyos víz
  • 25 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
  • csipet só
  • 220 g cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 120 g Mimen cirokliszt
  • 200 g It’s us Miklo’s Fehér gluténmentes kenyérliszt keverék
  • 160 g It’s us Miklos’s univerzális plus gluténmentes lisztkeverék prebiotikus
  • 1 db kezeletlen héjú narancs reszelt héja
  • 2 tojássárgája
  • 100 g olvasztott növényi vajalternatíva
  • 3 evőkanál étolaj
  • ízlés szerint vanília kivonat
  • 4-5 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
  • ízlés szerint 50 g mentes csokoládécsepp
  • ízlés szerint 50 g durvára tört dió
  • ízlés szerint 50 g vegyes kandírozott gyümölcs, most narancs-citrom és koktélcseresznye

A panettone tetejére:

  • 2 evőkanál olvasztott növényi vajalternatíva

A karácsonyi gluténmentes panettone ekészítése:

  • Az érett kovászhoz adjuk a kávédarálón ledarált mákot és barna rizslisztet.
  • A kettőt egyben daráltam le, egyáltalán nem lett szemcsés állagú, és a végén nem érződik a mák.
  • A már érett kovászhoz adom, a többi hozzávalóval.
  • A cukrot és a mézet se hagyjuk ki.
  • Alaposan keverjük össze a langyos vízzel, és tetejét takarjuk le konyhai papírtörlő kendővel, és gumizzuk a befőttesüveg szájára.
  • Tegyük félre, huzatmentes, kellemes hőmérsékletű helyre.
  • Pár óra múlva hihetetlen módon be fog indulni a kovászunk. (nekem elég 2 óra is)
  • Ebből a duplájára (sokszor nagyobbra is nőtt) nőtt kovászból 250 g-ot fogunk felhasználni.
  • Mérjük ki a langyos vizet.
  • Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, cukrokat és a csipet só.
  • Keverjük el alaposan, csomómentesre.
  • Adagoljuk hozzá a liszteket.
  • Mérjük bele a kész mákos, érett kovászból 250 grammot.
  • Üssük bele a kettő tojássárgáját.
  • Adjuk hozzá a megolvasztott növényi vajalternatívát is.
  • Öntsük bele a durvára vágott diót.
  • Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
  • Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
  • Adjunk hozzá 1 evőkanál étolajat.
  • Gyúrjuk össze.
  • Vegyük ketté a tésztát.
  • Egyik feléhez adjuk ízlés szerint a csokicseppeket, és reszeljük bele a narancshéját is.
  • Tegyük bele a kandírozott koktélcseresznyét is.
  • Gyúrjuk össze.
  • Tegyük bele egy 15 cm átmérőjű, 10 cm magas papír panettone formába.
  • Jöhet a tészta másik fele.
  • Öntsünk bele vanília kivonatot.
  • Tegyük a tésztába a kandírozott gyümölcsöt.
  • Gyúrjuk össze.
  • Tegyük bele egy 15 cm átmérőjű, 10 cm magas papír panettone formába.
  • Mind a kettőt tegyük be egy műanyag zacskóba (én tiszta szemeteszsákba tettem)
  • Tegyük félre pihenni, kelni.
  • Lehetőleg huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre tegyük.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, kenjük le a tetejét olvasztott növényi vajhelyettesítővel.
  • Ha már gyönyörűen életre kelt a panettone tegyük előmelegített 180 °C-os sütőbe.
  • Tegyük a sütőnk aljára a tepsit, amin sülni fognak a panettonék.
  • Így süssük készre a tésztát, mert így nem ég meg a teteje!
  • Ha mégis nagyon pirulna, idő után fedjük le a tetejét alufóliával.
  • 45 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
  • Még melegen szúrjuk át 3-4 db hurkapálcával, és tegyük egy magasabb edénybe fejjel lefelé a megsült panettonékat.
  • A hurkapálcák kilógnak az edény tetejére, így meg fognak állni a sütemények.
  • Így hagyjuk teljesen kihűlni!
  • Ez azért fontos, hogy a tészta ne essen vissza magába, ne roskadjon össze.
  • Teljesen kihűlve szépen szeletelhető.

Jó étvágyat és Kellemes Ünnepeket Kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő:

  • előkészítés 15 perc
  • 2- 3 óra pihentetés
  • 15 perc elkészítés
  • 6-8 óra pihentetés
  • 45-50 perc sütés
Tápanyagtartalom az egészben 100 g (10 dkg) kovászos
karácsonyi gluténmentes panettoneben
Energia 23284 kJ / 5557 kcal 1847 kJ / 441,0 g
Zsír 178,9 g 14,2 g
  amelyből telített zsírsavak 80,7 g 6,4 g
Szénhidrát 910,2 g 72,2 g
  amelyből cukrok 368,1 g 29,2 g
Rost 53,5 g 4,2 g
Fehérje 39,5 g2 3,1 g
2,53 g 0,20 g

Az őszi gluténmentes kovászos karácsonyi panettone  recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

karácsonyi gluténmentes panettone recept Kolos

 

Kategória: , , ,