Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Hajdina tabbouleh – közel-keleti finomság gluténmentesen

Hajdina tabbouleh - gluténmentes ebéd recept 160Az eredetileg kuszkuszból, vagy bugurból készülő arab ételt salátaként, vagy előételként szokták fogyasztani, mi azonban gazdag főételnek is el tudjuk képzelni gluténmentes változatban hajdinából készítve. Tökéletes ebédötlet gluténérzékenység mellé társuló inzulinrezisztencia, PCOS, diabetes esetében is.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 100 g hajdina
  • 300 g csiperkegomba
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 1 nagy csokor friss petrezselyem
  • 1 dl vörösbor
  • 300 g brokkoli rózsa (500 g brokkoliból)
  • 1 teáskanál (4,5 g) napraforgó olaj
  • 30 g parmezán sajt a tálaláshoz

Elkészítés:

  • A hajdinát mossuk át, majd kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben főzzük készre kb. 20 perc alatt.
  • A vöröshagymát és a gombát pucoljuk meg, mossuk meg, majd aprítsuk fel a hagymát, a gombát pedig vágjuk vékony szeletekre. (Használhatunk előre szeletelt csiperkegombát is.)
  • A brokkolit mossuk meg, szedjük rózsáira, majd tegyük fel főni és főzzük puhára kb. 10 perc alatt.
  • Ezalatt az olajat kezdjük el serpenyőben melegíteni, majd adjuk hozzá a vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a szeletelt gombát is, majd öntsünk hozzá 1 dl vörösbort, fűszerezzük sóval, borssal és pároljuk tovább.
  • A puhára főtt hajdinát és a brokkolit szűrjük le külön-külön, majd adjuk hozzá a párolt gombához. Az egészet jól forgassuk át, és főzzük további 10 percig úgy, hogy időnként egy kevés vizet hozzáöntünk.
  • Végül a petrezselymet aprítsuk fel és keverjük hozzá a kész egytálételhez.
  • Tálaláskor szórjuk meg kevés parmezán sajttal. Fogyaszthatjuk önmagában egytálételként, de készíthetünk mellé frissen sült húst is.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi szint: kezdő

160g szénhidrát tartalmú étrendbe illeszthető gluténmentes recept.

Tápanyagtartalom egy adagra vonatkoztatva:

Energia 338 kcal / 1414 kJ
Fehérje 19,9 g
Zsír 3,6 g
Szénhidrát 47,9 g
Élelmi rost 10,8 g

A gluténmentes ebéd receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória: , , , ,

Ad