Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Házi gluténmentes tarhonya – ahogy Iri mama készíti

házi gluténmentes tarhonya készítés recept

házi gluténmentes tarhonya készítése

Iri mama házi gluténmentes tarhonyával bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Tarhonya egy kedvelt tészta féle, amit sokféleképpen lehet elkészíteni. Mivel az üzletekben nem kapható, (külföldön élő társaimra gondolva) és régóta gondolkodtam rajta, hogy tudnám elkészíteni. Véletlenül jöttem rá, annyira tökéletesen működik, és gyorsan elkészíthető, és tökéletes, mint az eredeti. Szóval próbáljátok ki, nagyon finom.

Hozzávalók: 6 adaghoz

  • 20 dkg Schar mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 10 dkg csicseriborsó liszt (lehet csak egy féle lisztből készíteni, 30 dkg legyen összesen)
  • 6 g útifűmaghéj
  • 6 g étkezési só
  • 4 db M-es méretű tojás
  • ha szükséges pici ivóvíz

Házi gluténmentes tarhonya elkészítése

  • Ehhez a tarhonya készítéshez egy késes aprítóra van szükségünk.
  • Tészta hozzávalóit begyúrom, kicsit szárazabbnak kell lennie, mert az aprítóban összeáll,nem esnek szét a szemek.
    Tehát, a tésztát kisebb, dió nagyságú kis darabokra osztom. Az aprítóba teszek több tészta darabot, pici lisztet szórok rá, így nem tapad össze. (tapasztalat) Turbó módon pár másodpercig járatom.
  • Ellenőrzöm mekkorák a szemek.
  • Ha nagyobbat szeretnénk, rövid ideig, ha apróbbat tovább kell járatni.
  • Papírral borított tepsibe öntöm a tarhonyát, így járok el míg el nem fogy.
    házi gluténmentes tarhonya készítés
  • Ekkor átkeverem, és szárítom. Ha nem azonnal készítek belőle ételt, pár nap alatt beszárad ezért ilyenkor üvegekbe töltöm.
  • Ha aznap főzök belőle 50 °C fokos sütőbe teszem, 2-3 órát szárítom. Közben többször megkeverem.
  • A sütő ajtaját pár centire nyitva hagyom, így gyönyörűen kiszáradt.
  • Ezután ugyan úgy készítem mint az eredetit.
  • Zsiradékon lepirítom, kevés vizet öntök rá, sózom, fedő alatt puhára párolom. Hamar elkészül, pergős, olyan igazi tarhonya.

Hosszabb volt leírni, mint elkészíteni. Próbáljátok ki nagyon finom!

Elkészítési idő: 20 perc +szárítás (2-3 óra)

Nehézségi fok: közepes

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag gluténmentes tarhonyában
Energia 5464 kJ / 1301 kcal 911 kJ / 217 kcal
Zsír 28,0 g 4,7 g
  amelyből telített zsírsavak 8,0 g 1,3 g
Szénhidrát 203,6 g 33,9 g
  amelyből cukrok 11,9 g 2,0 g
Rost 26,3 g 4,4 g
Fehérje 50,4 g 8,4 g
8,03 g 1,34 g

A házi gluténmentes tarhnya recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

házi gluténmentes tarhonya tészta recept

házi gluténmentes tarhonya tészta recept

Kategória: , , ,