Kakaós gluténmentes kalács – reggelire, tízóraira
- 200g Mester Család kenyérliszt
- 1 db tojás sárgája közepes méretű (M-es) tojásból
- 5 g édesítőszer (* 1:5 cukorhelyettesítő)
- 3 g gluténmentes porélesztő
- 160 ml víz
- 20 g margarin (vagy vaj)
- + kb 3 evőkanál cukrozatlan, gluténmentes kakaópor
- + ízlés szerint édesítőszer (1:5) (kb 1,5 evőkanál)
* 1 adag édesítőszer 5 adag cukor édesítő hatásával egyenértékű
- Az alaposan megmosott tojást válasszuk ketté. A tojásfehérjére ebben a receptben nem használjuk fel, azt tegyük hűtőszekrénybe.
- A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd 3 felé vesszük.
- A gluténmentes liszttel meghintett lapon kinyújtjuk a kalács tésztáját, megszórjuk kakaóporral és az édesítőszerrel (kb. 1,5 evőkanál), majd feltekerjük (mind a három lappal ugyan így járunk el).
- A három feltekert kalácstésztát összefonjuk.
- Szilikon kenyér formába tesszük, majd letakarva 1 órát kelesztjük.
- Ha megkelt a kalácsunk, 180 °C fokos sütőben kb 20-30 perc alatt megsütjük (Az, hogy mikor sült át tűpróbával tudjuk ellenőrizni, hogy mikor sült át)
Tápanyagtartalom 8 szelet készítéskor | 1 szeletben |
Energia | 448,6 kJ / 108,8 kcal |
Fehérje | 1,4 g |
Zsír | 2,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,7 g |
Szénhidrát | 20,4 g |
amelyből cukrok | 0,0 g |
Rost | 1,8 g |
A gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édesítőszer gluténmentes péksütemények kakaópor kalács lisztkeverék margarin Mester Család gluténmentes kenyérliszt tojás uzsonna és tízórai vaj