Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Fahéjas-szilvás kosárkák – mutatós IR barát tízórai

Mutatós, garantáltan gluténmentes tízórai, ami sokkal jobb, mint ami a büfékben kapható! Kevesebb, mint 1 óra kell az elkészítéshez, laktatók és 2 nap múlva is puhák maradnak! Dobják össze még este a másnapi tízórai dobozba! Finomított cukrot nem tartalmaz, IR barát gluténmentes recept.

fahéjas-szilvás kosárkák gluténmentes receptHozzávalók 6 db-hoz

Tészta

  • 60 g barna rizsliszt és még kevés a nyújtáshoz
  • 40g lenmagliszt
  • 10 g psyllium (útifű maghéj)
  • 40 g xilit (édesítőszer)
  • 20 g eritrit (édesítőszer)
  • 1 közepes (M-es)  méretű tojás és egy fél a kenéshez
  • 0,5 dl víz
  • 40 g * vaj

Töltelék:

  • 4 db szilva (mag nélkül kb. 160 g)
  • 20 g xilit (édesítőszer)
  • fahéj (kb. 2 g)

Elkészítés:

  • A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük össze. A tojást mossuk meg, üssük fel, majd adjuk a száraz hozzávalókhoz. Folyamatosan keverve adjuk hozzá a vizet és a felolvasztott vajat, majd gyúrjuk egynemű tésztává.
  • A töltelékhez a szilvákat mossuk meg, vágjuk apró csíkokra, majd egy tálban jól keverjük össze a xilittel és a fahéjjal.
  • A tésztából gyúrjunk hengert, majd osszuk 6 egyenlő részre.
  • A kapott kis adagokból formázzunk golyókat, majd lisztezett munkalapon nyújtsuk kb. 0,5 cm vastag kör alakúra. Közepére helyezzünk 4-6 szelet fahéjas szilvát, majd a tészta szélét óvatosan hajtsuk rá legyezőszerűen. Így járjunk el a maradék 5 golyóval is.
  • Az előkészített kosarakat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A tészta szélét kenjük meg felvert tojással, majd süssük fél órát 160 °C fokon, míg a tészta enyhén meg nem barnul.
  • Hagyjuk kihűlni, majd fogyaszthatjuk is! Sütőpapírba csomagolva kiváló útravaló az iskolába-munkahelyre is!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi szint: kezdő

* Laktózintolerancia esetén készíthető laktózmentes vajjal is.

Tápanyagtartalom egy darabban:

Energia 190,5 kcal/796,3 kJ
Fehérje 4,3 g
Zsír 9,2 g
Szénhidrát 21,3 g
Élelmi rost 5,1 g

A gluténmentes tízórai receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , , , ,

Ad