Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Kakaós gluténmentes kalács – reggelire, tízóraira

A mai gluténmentes kalács édesítőszerrel készült. A kakaós kalács kitűnő kísérője a reggeli kávénak, kakaónak, de csomagolhatjuk tízóraira is.
gluténmentes kalács recept
Hozzávalók kb. 350 g-os kalácshoz:
  • 200g Mester Család kenyérliszt
  • 1 db tojás sárgája közepes méretű (M-es) tojásból
  • 5 g édesítőszer (* 1:5 cukorhelyettesítő)
  • 3 g gluténmentes porélesztő
  • 160 ml víz
  • 20 g margarin (vagy vaj)
  • + kb 3 evőkanál cukrozatlan, gluténmentes kakaópor
  • + ízlés szerint édesítőszer (1:5)  (kb 1,5 evőkanál)

* 1 adag édesítőszer 5 adag cukor édesítő hatásával egyenértékű

Elkészítés:
  • Az alaposan megmosott tojást válasszuk ketté. A tojásfehérjére ebben a receptben nem használjuk fel, azt tegyük hűtőszekrénybe.
  • A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd  3 felé vesszük.
  • A gluténmentes liszttel meghintett lapon kinyújtjuk a kalács tésztáját, megszórjuk kakaóporral és az édesítőszerrel (kb. 1,5 evőkanál), majd feltekerjük (mind a három lappal ugyan így járunk el).
  • A három  feltekert kalácstésztát összefonjuk.
  • Szilikon kenyér formába tesszük, majd letakarva 1 órát kelesztjük.
  • Ha megkelt a kalácsunk,  180 °C fokos sütőben kb 20-30 perc alatt megsütjük (Az, hogy mikor sült át tűpróbával tudjuk ellenőrizni, hogy mikor sült át)
Elkészítési idő: 110 perc
Nehézségi szint: közepes
 Tápanyagtartalom 8 szelet készítéskor 1 szeletben
Energia 448,6 kJ / 108,8 kcal
Fehérje 1,4 g
Zsír 2,1 g
  amelyből telített zsírsavak 0,7 g
Szénhidrát 20,4 g
  amelyből cukrok 0,0 g
Rost 1,8 g

A gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kakaós kalács recept

Kategória: , , ,