Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Klasszikusok gluténmentesen: bolognai mártás

Egy klasszikust készítettünk el: bolognai mártás, ami több adagban lefagyasztva, bármikor készíthetünk magunk egy villám gyors ebédet, vacsorát, hiszen csak egy adag gluténmentes tésztát kell hozzá kifőzni.

bolognai mártás gluténmentes receptHozzávalók: 4 adag

  • 50 dkg darált sovány sertéscomb (10% zsírtartalom)
  • 1,5 fej vöröshagyma
  • 5 dl sűrített paradicsom
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • szárított petrezselyem
  • bazsalikom
  • oregánó
  • 2 evőkanál étolaj

Elkészítés:

  • A hagymát megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk.
  • Egy serpenyőbe 2-3 evőkanál olajat teszünk, rátesszük a hagymát, megpirítjuk
  • Majd rátesszük a darált húst, átforgatjuk, fűszerezzük, sózzuk, hagyjuk pirulni
  • Ha megpirult, hozzáadjuk, a sűrített paradicsomot megkeverjük, majd félig lefedve főzzük.

Gluténmentes makaróni tésztával és reszelt sajttal tálaljuk

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 60 perc

Tápanyagtartalom az egészben 4 adag esetén
1 adag Bolognai mártásban
Energia 949 kcal / 3967 kJ 237 kcal / 991 kJ
Fehérje 35,1 g 8,8 g
Zsír 39,5 g 9,9 g
  amelyből telített zsírsavak 27,7 g 6,9 g
Szénhidrát 106,7 g 26,7 g
  amelyből cukrok 51,8 g 13,0 g
Rost 14,3 g 3,6 g

A gluténmentes recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: ,