Mandulás gluténmentes aprósütemény
Hozzávalók kb.: 2 tepsi gluténmentes aprósüteményhez:
- 240 g liszt
- 120 g fehér rizsliszt
- 120 g kukoricaliszt
- 1 teáskanál psyllium (útifűmaghéj)
- 60 g darált mandula (kb.: 6 evőkanál)
- 160 g szobahőmérsékletű margarin
- 120 g porcukor
- 2 db tojás sárgája
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra
- A tepsiket kibéleljük sütőpapírral.
- A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a psylliumot, a porcukrot.
- Ha nem kapunk darált mandulát, vagy hámozott mandulát, akkor a mandula héját könnyen eltávolíthatjuk úgy, hogy forrásban lévő vízbe helyezzük a mandulaszemeket, majd ezután ujjaink összecsippentésével levesszük róla a megpuhult héjat, alaposan megszárítjuk, majd így daráljuk le. A finomra darált mandulát a száraz összetevőkhöz adjuk.
- A tojásokat megmossuk, szétválasztjuk majd a sárgákat a száraz hozzávalókhoz adjuk. (Fehérjéből készíthetünk habcsókot)
- A margarint hozzáadjuk az alapanyagokhoz és egynemű tésztává gyúrjuk.
- A tésztából golyót formálunk, fóliába csomagoljuk és kb. fél órára a hűtőbe helyezzük.
- Hűtőből kivéve lisztezett deszkán, vagy konyhapulton 5 mm vastagságúra nyújtjuk és a választott formákkal kiszúrjuk a mintákat (süteménypecsét segítségével egyéni mintákat is nyomhatunk a sütemények tetejére).
- A kiszúrt süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
- A kihűlt süteményeket porcukorral szórjuk és frissen fogyasztjuk, vagy jól záródó dobozba téve akár 2-3 hétig is elállnak.
Ebből a tésztából készíthetünk linzereket is!
Ez esetben párosával szúrjuk ki a süteményeket (egyik legyen sima, másik pedig lyukas közepű), majd ezeket ragasszuk össze lekvár segítségével.
Laktózmentes margarin felhasználásával az aprósütemény együttes glutén-, illetve laktózérzékenység esetén is fogyasztható.
Elkészítés idő: 1 óra
Tészta előkészítése: 10 perc
- Hűtés: 30 perc
- Sütés: 15-20 perc
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: fehér rizsliszt kukoricaliszt linzer receptek mandula margarin pecsételhető keksz porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) süte tojás