Mindenmentes gesztenyés-aszalt gyümölcsös, mákos karácsonyi szelet
A mindenmentes (tejmentes, tojásmentes, hozzáadott cukortól mentes, élesztőmentes) karácsonyi szelet hozzávalóiz az előző oldalon olvashatja.
A mindenmentes karácsonyi szelet elkészítése:
- A ledarált chiamagot áztassuk be a frissen facsart citromlébe.
- Amíg megszívja magát nedvességgel a chiamag, mérjük ki a tészta valamennyi hozzávalóit.
- A borral forraljuk össze az aszalt gyümölcsöket, a negyedannyi édesítőszerrel.
- Az őrölt fahéjat ledaráltam a szegfűszeget kávédarálón, és így adtam hozzá a borhoz.
- A bor a forralás, főzés során elveszíti az alkohol tartalmát.
- Pár perc után egy botmixer segítségével pürésítjük a gyümölcsöket.
- Morzsoljuk bele a felengedett gesztenyepürét.
- A mákhoz adjuk az édesítőt, és reszeljük hozzá a citrom héját is.
- Forraljuk fel a hozzá adott növényi tejjel.
- Ez csak pár percet vesz igénybe.
- Amíg elkészítjük a tésztát, addig tegyük félre hűlni a mákot.
- A tésztát a megduzzadt chiamaggal együtt gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
- Eleinte lehet lágy a tészta, de pár perc pihentetés után jó állagú lesz.
- A tésztát osszuk négy egyenló gombóccá.
- Egyenként nyújtsuk ki, lisztezett felületen.
- Az első tésztalapot fektessük le a tepsi aljára.
- Kenjük rá a szilvalekvár felét, most evőkanál segítségével tettem meg
- Erre halmozzuk az aszalt gyümölcsös, gesztenyés keverék felét.
- Nem kenhető, de a kezünkkel rá tudjuk csipegetni a tésztára.
- Újra kinyújtunk egy adag tésztát.
- Ezt a lapot helyezzük a gyümölcsös, gesztenyés rétegre.
- Erre kanalazzuk rá a mákos réteget.
- Jöhet újra a tésztanyújtás, majd a maradék gyümölcsös, gesztenyés réteg, a szilvalekvár mások fele
- Erre pedig lezárásképpen az utolsó tésztalap.
- (aki szeretné, lekenheti olvasztott margainnal, a szebb szín kedvéért, de most nem tettem meg)
- Előmelegített 190 °C-os sütőben kb. 35 perc alatt készre sütni.
- Sütési idő eltérhet, és sütőfüggő, ezért érdemes ellenőrizni időnként.
- Kihűlve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra, sütéssel együtt
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes
Gesztenyés-aszalt gyümölcsös, mákosban |
Energia | 17615 kJ / 4204 kcal | 980 kJ / 234 kcal |
Zsír | 157,8 g | 8,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 47,6 g | 2,6 g |
Szénhidrát | 597,0 g | 33,2 g |
amelyből cukrok | 121,9 g | 6,8 g |
Rost | 187,1 g | 10,4 g |
Fehérje | 70,5 g | 3,9 g |
Só | 11,99 g | 0,67 g |
A mindenmentes szelet recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
A cikk több oldalas: 1 2
- Recept címke: áfonya bor chia mag citrom édesítőszer fahéj gesztenyemassza glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us Kate's low carb mix gluténmentes lisztkeverék karácsonyi GM receptek lekvár lisztkeverék mák margarin mindenmentes receptek rizslital szegfűszeg szilva tej - tojás - gluténmentes vendégváró víz vörös áfonya vörös bor