Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Sós gluténmentes perec – mindenmentes recept

Ismét egy igazi klasszikus receptet készítettünk, de mindenmentes változatban.

gluténmentes sós perecHozzávalók 12 db perechez

  • 50 g barna rizsliszt
  • 70 g kölesliszt
  • 8 g só
  • 8 g útifű maghéj
  • 70 g margarin
  • 50 g Alpro joghurtalternatíva
  • 1-2 evőkanál kókusztej olajjal kikeverve a kenéshez
  • 10-20g reszelt növényi sajtalternatíva

Elkészítés:

  • Az összes alapanyagot alaposan kidolgozzuk (lehet használni aprítógépet is, hogy még alaposabban össze legyen dolgozva).
  • A tésztát 10 percig a hűtőben pihentetjük
  • Utána enyhén barna rizsliszttel megszórt lapon kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
  • Sütőpapíros tepsire tesszük, megkenjük kókusztejes olajjal – megszórjuk a reszelt növényi sajttal. majd 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
  • Utána is meg lehet kenni a kókusztejes olajjal.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 40 perc

Receptünk tejmentes így tejfehérje allergiások és laktózérzékenyek is fogyaszthatják

Tápanyagtartalom egész adagban 1 db (kb. 25 g – 30 g) perecben 12 db készítésekor
Energia 824 kcal / 3436,1 kJ 68,7 kcal / 286,3 kJ
Fehérje 11,8 g 1,0 g
Zsír 44,3 g 3,7 g
  amelyből telített zsírsavak 9,8 g 0,8 g
Szénhidrát 88,7 g 7,4 g
  amelyből cukrok 2,9 g 0,2 g
Rost 10,9 g 0,9 g

A gluténmentes perec recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,