Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mindenmentes gesztenyés-aszalt gyümölcsös, mákos karácsonyi szelet

A mindenmentes (tejmentes, tojásmentes, hozzáadott cukortól mentes, élesztőmentes) karácsonyi szelet hozzávalóiz az előző oldalon olvashatja.

A mindenmentes karácsonyi szelet elkészítése:

  • A ledarált chiamagot áztassuk be a frissen facsart citromlébe.
  • Amíg megszívja magát nedvességgel a chiamag, mérjük ki a tészta valamennyi hozzávalóit.
  • A borral forraljuk össze az aszalt gyümölcsöket, a negyedannyi édesítőszerrel.
  • Az őrölt fahéjat ledaráltam a szegfűszeget kávédarálón, és így adtam hozzá a borhoz.
  • A bor a forralás, főzés során elveszíti az alkohol tartalmát.
  • Pár perc után egy botmixer segítségével pürésítjük a gyümölcsöket.
  • Morzsoljuk bele a felengedett gesztenyepürét.
  • A mákhoz adjuk az édesítőt, és reszeljük hozzá a citrom héját is.
  • Forraljuk fel a hozzá adott növényi tejjel.
  • Ez csak pár percet vesz igénybe.
  • Amíg elkészítjük a tésztát, addig tegyük félre hűlni a mákot.
  • A tésztát a megduzzadt chiamaggal együtt gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
  • Eleinte lehet lágy a tészta, de pár perc pihentetés után jó állagú lesz.
  • A tésztát osszuk négy egyenló gombóccá.
  • Egyenként nyújtsuk ki, lisztezett felületen.
  • Az első tésztalapot fektessük le a tepsi aljára.
  • Kenjük rá a szilvalekvár felét, most evőkanál segítségével tettem meg
  • Erre halmozzuk az aszalt gyümölcsös, gesztenyés keverék felét.
  • Nem kenhető, de a kezünkkel rá tudjuk csipegetni a tésztára.
  • Újra kinyújtunk egy adag tésztát.
  • Ezt a lapot helyezzük a gyümölcsös, gesztenyés rétegre.
  • Erre kanalazzuk rá a mákos réteget.
  • Jöhet újra a tésztanyújtás, majd a maradék gyümölcsös, gesztenyés réteg, a szilvalekvár mások fele
  • Erre pedig lezárásképpen az utolsó tésztalap.
  • (aki szeretné, lekenheti olvasztott margainnal, a szebb szín kedvéért, de most nem tettem meg)
  • Előmelegített 190 °C-os sütőben kb. 35 perc alatt készre sütni.
  • Sütési idő eltérhet, és sütőfüggő, ezért érdemes ellenőrizni időnként.
  • Kihűlve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítés: haladó

Elkészítési idő: 1,5 óra, sütéssel együtt

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes

Gesztenyés-aszalt gyümölcsös, mákosban

Energia 17615 kJ / 4204 kcal 980 kJ / 234 kcal
Zsír 157,8 g 8,8 g
  amelyből telített zsírsavak 47,6 g 2,6 g
Szénhidrát 597,0 g 33,2 g
  amelyből cukrok 121,9 g 6,8 g
Rost 187,1 g 10,4 g
Fehérje 70,5 g 3,9 g
11,99 g 0,67 g

A mindenmentes szelet recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

minden mentes karácsonyi szelet

Kategória: , , ,