Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Növényi alapú joghurtos tortácska

gluténmentes tortácska receptnövényi joghurttal

KolosFreeFood rovatunk újabb receptje egy növényi joghurtos gluténmentes tortácska.

Sajnos valódi joghurtot nem ehetek. De az Alpro növényi joghurtja mindenért kárpótol. Ez a legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető látványos édesség. Akár váratlan vendégek megérkezésekor is elkészíthetjük. Szezonális gyümölccsel dekoráljuk, és adjunk hozzá friss bazsalikomot.

Hozzávalók (4 főre):

  • 8 dl vaníliás Alpro növényi alapú joghurtalternatíva
  • 4 teáskanál Lucullus zselatinpor
  • 1 evőkanál négyszeres édesítőszer
  • 1 tasak (5 g) Dr. Oetker Finess vanília aroma

Tetejére:

  • 6 szem eper
  • ízlés szerint bazsalikom

A gluténmentes tortácska elkészítése:

  • Egy kis adag joghurtban elkeverjük a zselatinport és a cukrot
  • Adjuk hozzá a vanília aromát, és keverjük el
  • Mehet bele a többi a joghurt
  • Forraljuk az egészet néhány percig
  • Én most 4 db fém mini kulgóf formába töltöttem a kész joghurtot
  • (érdemes kókuszzsírral halványan kikenni a formák belő oldalait)
  • Természetesen használhatunk szilikon formát is, ekkor nem kell kókuszszírral kikenni a belsejét
  • 4 egyenlő részben elosztjuk a joghurtot a formákban
  • Hűtőbe tesszük kb egy órán át, amíg megdermed
  • Nem lesz betonkemény, mert a joghurt megakadályozza, hogy a desszertünk gumiszerű legyen
  • Ha megdermedt, borítsuk ki a formákból egy tányérrá, dekoráljuk eperrel, bazsalikommal

Jó étvágyat kívánok!

Nehézség iszint: kezdő

Elkészítés idő: dermedéssel együtt kb. 1-1,5 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag gluténmentes
tortácskában
Energia 1844 kJ / 439 kcal 462 kJ / 110 kcal
Zsír 18,8 g 4,7 g
  amelyből telített zsírsavak 3,3 g 0,8 g
Szénhidrát 26,8 g 6,7 g
  amelyből cukrok 24,0 g 6,0 g
Rost 10,0 g 2,5 g
Fehérje 37,7 g 9,4 g
2,0 g 0,50 g

A növényi johurtos gluténmentes tortácska recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,