Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mesteri őszi gluténmentes almáspite

gluténmentes almás pite recept kolostólKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes almáspite recepttel bővült.

Itt az igazi ősz. Már mindenhol lehet vásárolni almát. A megváltozott gyümölcskínálattal megváltozik a desszert evési szokásunk is. Eljött a piték, méghozzá a fahéjas almás gluténmentes piték időszaka. Mivel nem bírom ki egy pici csavar nélkül, ezért az almaréteg alá, fölé egy csipetnyi pisztácia és pekándió került. Már a sülés közben lelket melengető illatok szállták meg a lakást. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók (18 szelet pitéhez):

Töltelékhez:

  • 1,8 kg reszelt alma
  • 200 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • fél citrom frissen facsart leve
  • 3 teáskanál őrölt fahéj
  • 6 evőkanál Mester Család rizsdara
  • 2 evőkanál kukoricaliszt

A pite tésztához:

Tetejére:

  • 2 evőkanál napraforgó étolaj

A gluténmentes almáspite elkészítése:

  • Az almákat mossuk és pucoljuk meg.
  • Nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
  • Adjuk hozzá a cukrot, vaníliáscukrot, sót.
  • Szórjuk bele a sütőport és a szódabikarbónát is.
  • Reszeljük hozzá a citromhéját, csepegtessük bele a citrom levét is.
  • Főzzük puhára az almát.
  • Amikor majdnem jó, tegyük bele a rizsdarát és egyet forraljunk még rajta.
  • Tegyük félre hűlni.
  • A tészta hozzávalóit mérjük ki.
  • Üssük bele az egész tojásokat.
  • Kivéve a vegafölt, azt csak a legvégén adagoljuk hozzá.
  • A hozzávalókból rugalmas állagú tésztát kell kapnunk úgy, hogy szép lassan, apránként adjuk az egészhez a vegafölt.
  • Tegyük félre egy picit pihenni.
  • Közben daráljuk le apróra a pisztáciát és a kesudiót.
  • Adjuk a kukoricalisztet az almához, és keverjük össze.
  • A tésztát szedjük két egyenlő részre.
  • Érdemes kissé lisztezett sütőpapíron kinyújtani.
  • Egy nagyobb tepsibe tegyük a tésztát.
  • Erre szórjuk a magok felét.
  • Egyenletesen simítsuk el a megfőtt, kissé kihűlt almát rajta.
  • A tetejét is szórjuk meg a magvak másik felével.
  • Erre jöhet a kinyújtott tészta másik fele.
  • Kenjük le a tetejét napraforgó étolajjal.
  • Villával szurkáljuk meg, egyenletes távolságra.
  • Előmelegített, 180 C-os sütőben körülbelül 40 percig süssük.
  • Sütési idő függ a sütőnktől!

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó – közepesen bonyolult

Elkészítési idő: 1 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

Az őszi gluténmentes almáspite recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

kolos gluténmentes almáspite receptje

 

 

 

 

 

Kategória: , , , ,