Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Retró gluténmentes diótorta, újragondolva

A torta össztevői az előző oldalon olvashatóak.

A gluténmentes diótorta elkészítése:

  • A tojásokat a cukorral habosítsuk, verjük fel robotgép segítségével.
  • Én már egyben szoktam, nagyon erős a robotgépem, de természetesen lehet külön a fehérjét, sárgáját is a megszokottak szerint.
  • A felvert habhoz adjuk a darált diót, a ledarált Abonettet és a lisztet is.
  • Óvatosan forgassuk össze, hogy a hab ne törjön szét.
  • Tortaformában, előmelegített 180 C-os sütőben készre sütjük kb. 40 perc alatt.
  • Sütési idő természetesen függ a sütőnktől.
  • Érdemes ellenőrizni a pikótát a sütési idő lejárata előtt, készen van-e már? Vagy nehogy túlsüljön, és kiszáradjon.
  • A kész tortát hagyjuk kihűlni.
  • A pudingot a szokásoknak megfelelően főzzük meg.
  • Előzőleg keverjük össze kevés növényi tejjel a pudingport, a cukrot, majd a forró maradék növényi tejben főzzük fel.
  • A lényeg az, hogy sűrű krémet kapjunk.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Készítsük el a diókrémet.
  • A növényi tejhez reszeljük hozzá a citromhéját.
  • A cukrot/édesítőt a tejjel főzzük fel, adjuk hozzá a darált diót, a lisztet.
  • Főzzük sűrűre.
  • Tegyük félre kihűlni.
  • Ha már a krém, piskóta és a torta is kihűlt lehet megtölteni, és folytatni a diókrém készítését.
  • A lágy, de nem meleg vegán vajat adjuk hozzá diókrémhez.
  • Fokozatosan habosítsuk össze a pudinggal.
  • Adjunk hozzá ízlés szerint rum aromát.
  • Így a diókrém, a vegán vaj és a puding egy nagyon finom krémet fog alkotni együtt.
  • Tortát 3 egyenlő részre vágjuk.
  • A krémet osszuk el négy részre.
  • Töltsük meg a krémmel a tortaszeleteket.
  • Maradék krémmel pedig fedjük be a tortát.
  • A kész tortát tegyük hűtőszekrénybe.
  • Amíg hűl, elkészítjük a sós karamellt.
  • A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanállal, csak óvatosan forgassuk a lábast.
  • Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
  • Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
  • Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!).
  • Olvasszuk fel teljesen a megkaramellizálódott cukrot.
  • Adjuk a végén hozzá az útifűmaghéjat, és a sót.
  • Azt szeretnénk, hogy a karamell most szilárdabb legyen, mint amilyen szokott lenni.
  • Kicsit hagyjuk kihűlni, mert a forró karamellel balesetveszélyes dolgozni.
  • Pár perc után töltsünk meg egy habzsákot a kissé folyós, de már nem forró karamellel.
  • Dekoráljuk a hűtőből kivett torta tetejét a karamellel.
  • Elvileg szinte azonnal meg fog kötni a sós karamell.
  • Ledarált pisztáciával szórjuk körbe a tortát.
  • Szeletekben tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1,5 óra

A recept tápérték számítása folyamatban.

A gluténmentes diótorta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes diótorta recept

Kategória: , , , ,