Retró gluténmentes diótorta, újragondolva
A torta össztevői az előző oldalon olvashatóak.
A gluténmentes diótorta elkészítése:
- A tojásokat a cukorral habosítsuk, verjük fel robotgép segítségével.
- Én már egyben szoktam, nagyon erős a robotgépem, de természetesen lehet külön a fehérjét, sárgáját is a megszokottak szerint.
- A felvert habhoz adjuk a darált diót, a ledarált Abonettet és a lisztet is.
- Óvatosan forgassuk össze, hogy a hab ne törjön szét.
- Tortaformában, előmelegített 180 C-os sütőben készre sütjük kb. 40 perc alatt.
- Sütési idő természetesen függ a sütőnktől.
- Érdemes ellenőrizni a pikótát a sütési idő lejárata előtt, készen van-e már? Vagy nehogy túlsüljön, és kiszáradjon.
- A kész tortát hagyjuk kihűlni.
- A pudingot a szokásoknak megfelelően főzzük meg.
- Előzőleg keverjük össze kevés növényi tejjel a pudingport, a cukrot, majd a forró maradék növényi tejben főzzük fel.
- A lényeg az, hogy sűrű krémet kapjunk.
- Tegyük félre hűlni.
- Készítsük el a diókrémet.
- A növényi tejhez reszeljük hozzá a citromhéját.
- A cukrot/édesítőt a tejjel főzzük fel, adjuk hozzá a darált diót, a lisztet.
- Főzzük sűrűre.
- Tegyük félre kihűlni.
- Ha már a krém, piskóta és a torta is kihűlt lehet megtölteni, és folytatni a diókrém készítését.
- A lágy, de nem meleg vegán vajat adjuk hozzá diókrémhez.
- Fokozatosan habosítsuk össze a pudinggal.
- Adjunk hozzá ízlés szerint rum aromát.
- Így a diókrém, a vegán vaj és a puding egy nagyon finom krémet fog alkotni együtt.
- Tortát 3 egyenlő részre vágjuk.
- A krémet osszuk el négy részre.
- Töltsük meg a krémmel a tortaszeleteket.
- Maradék krémmel pedig fedjük be a tortát.
- A kész tortát tegyük hűtőszekrénybe.
- Amíg hűl, elkészítjük a sós karamellt.
- A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanállal, csak óvatosan forgassuk a lábast.
- Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
- Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
- Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!).
- Olvasszuk fel teljesen a megkaramellizálódott cukrot.
- Adjuk a végén hozzá az útifűmaghéjat, és a sót.
- Azt szeretnénk, hogy a karamell most szilárdabb legyen, mint amilyen szokott lenni.
- Kicsit hagyjuk kihűlni, mert a forró karamellel balesetveszélyes dolgozni.
- Pár perc után töltsünk meg egy habzsákot a kissé folyós, de már nem forró karamellel.
- Dekoráljuk a hűtőből kivett torta tetejét a karamellel.
- Elvileg szinte azonnal meg fog kötni a sós karamell.
- Ledarált pisztáciával szórjuk körbe a tortát.
- Szeletekben tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra
A recept tápérték számítása folyamatban.
A gluténmentes diótorta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
A cikk több oldalas: 1 2
- Recept címke: citrom cukor dió édesítőszer Eszterházy torta glutén és tejmentes gluténmentes zsemlemorzsa It's us Miklo's universal mix lisztkeverék lisztkeverék margarin pisztácia psyllium rost (útifűmaghéj) rizs főzőkrém rizsital rumaroma só tojás torta vanília puding