Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Rostban gazdag barna gluténmentes kenyér – kézzel formázva

A gluténérzékeny.hu weboldal sokszor foglalkozott már a rostpótlás fontosságáról. Az új allergén mentes, magas élelmi rost tartalmú gluténmentes kenyérporral könnyebbé válik a napi rostbevitel biztososítása. Természetesen továbbra sem szabad megfeledkezni a napi gyümölcs és zöldség fogyasztás fontosságáról sem!

gluténmentes barna kenyér receptHozzávalók:

Elkészítés:

  • A sót, az élesztőt a langyos vízben feloldjuk.
  • Ráöntjük a lisztet és kb. 2 percig állás után adjuk hozzá az olajat és dolgozzuk jól össze géppel vagy kézzel.
  • Tetszés szerint megformázzuk.
  • A tetejét kb. 5 mm mélyen 3-3 cm-es haránt bekockázzuk.
    gluténmentes barna kenyér sütés
  • Kelesszük jó duplájára. Előmelegített 200 °C fokos sütőbe helyezzük, rögtön öntünk kb. fél dl vizet a sütő aljába és gyorsan rácsukjuk az ajtót, hogy a keletkező gőz bent maradjon.
  • 30 percig sütjük.

TIPP: formában is süthetjük ezt a gluténmentes barna kenyeret, ahhoz kicsit több vizet (280 g)  és sót (6,5 g) keverjünk a tésztához, amelyet kelesztés után sütjük előmelegített 200 °C fokos sütőben kb. 30 percig süssünk.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1,5 óra

A kisült gluténmentes barna kenyér tápanyag értékei:

Tápanyagtartalom az egészben 10 szelet esetén

1 szeletben

8 szelet esetén

1 szeletben

Energia 922 kcal 3854 kJ 92 kcal / 385 kJ 115 kcal / 480 kJ
Fehérje 8,0 g 0,8 g 1,0 g
Zsír 11,9 g 1,2 g 1,5 g
  amelyből telített zsírsavak 1,6 g 0,2 g 0,2 g
Szénhidrát 189,8 g 19,0 g 23,7 g
  amelyből cukrok 13,0 g 1,3 g 1,6 g
Rost 24,4 g 2,4 g 3,1 g

A kézzel formázott gluténmentes barna kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: ,