Scone az Angol pogácsa gluténmentesen elkészítve
Iri mama Angliában él sok érdekes recepttel ismerkedett meg, most egy tipikus angol süteményt készített gluténmentes változatban
Igazából ez a pogácsa nem pogácsa. Ezt az Angolok teához, kávéhozhoz fogyasztják, vajjal, dzsemmel, sűrű tejszínnel. Inkább süteményként fogyasztják, mint mi a krémest. Mindenhol kapható, üzletekben, büfében, még utcai árusoknál is. Mi is szeretjük, sokszor elkészítem gluténmentes változatban.
Hozzávalók (9 darabhoz):
- 250 g Doves farm önkelesztő gluténmentes lisztkeverék
- 15 g gluténmentes sütőpor
- 3 g xantán
- 50 g cukor
- 1 db citrom leve annyi vízzel felhígítva, hogy összesen 250 ml legyen
Tetejére:
- 1-2 evőkanál tej
A gluténmentes scone elkészítése:
Ezt a receptet itt tanultam meg Angliában, a lányom barátnőjétől. Így készítem az igazi sconet:
- A gluténmentes lisztet tálba mérem, elkeverem benne a sütőport és a xantánt.
- Ezután beleteszem a cukrot és újra elkeverem.
- Most az olajat belemérem, és villával ‼! morzsásra dolgozom, fontos. hogy villával. Kézzel, géppel nem szabad.
- Ezután kifacsarom a citromot, levét mérőpohárba öntöm, kipótolom annyi vízzel hogy 250 ml legyen. Ráöntöm a morzsás lisztre, rögtön pezsegni kezd.
- Villával kicsit átkeverem, nem kell egyneműre, simára.
- Nokedli szerű tésztát kapunk, de így a jó.
- Gyorsan, éppen csak átkeverem. Papírral borított tepsibe (35 x 23 x 4cm), kanállal 9 db egyforma tészta kupacot teszek.
- Kicsit eligazítom a kanállal, majd szilikon ecsettel pici tejet kenek a tetejére.
- Sütőt 180 °C fokra, légkeverési módra állítom, és hideg sütőbe teszem.
- 15-20 percig sütöm. Világos színű legyen, mert különben kiszárad. Tűpróbával ellenőrizze mindenki, ha nem ragacsos, akkor kész.
- Pille könnyű, csábító finomság. Többi ízlés kérdése.
- Mi pici sós vajjal kenjük, majd eper lekvárral, és tetejére tejszínt vagy tejszínhabot teszünk. Kávéhoz szeretjük, de magában is nagyon finom. Ennél a receptnél nincs mód az anyagok helyettesítésére.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: haladó (könnyűnek tűnik, de trükkös)
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. Scone angol pogácsában |
Energia | 4754 kJ / 1132 kJ | 529 kJ / 126 kcal |
Zsír | 3,6 g | 0,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 1,3 g | 0,1 g |
Szénhidrát | 255,5 g | 28,4 g |
amelyből cukrok | 53,5 g | 5,9 g |
Rost | 0,5 g | 0,1 g |
Fehérje | 12,5 g | 1,4 g |
Só | 2,21 g | 0,24 g |
A gluténmentes scone recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt citrom cukor Doves farm lisztkeverék glutén- és élesztőmentes ivóvíz lisztkeverék pogácsa reggeli sütőpor tej tojásmentes vendégváró xantán