Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes villámgyors szivacspiskótás pohárdesszert

desszert recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes villámgyors szivacspiskótás pohárdesszert recepttel bővült.

Még karácsony előtt állítottak be hozzám vendégek. Se bejgli, se torta…semmi nem volt itthon. Ekkor jutott eszembe, hogy narancs, és gesztenyepüré egész biztosan van itthon, hiszen tél van. Tudtam, hogy eper is lapul valahol a fagyasztóban, és vegán növényi tejszínhab mindig van a kamrában.

Hozzávalók (3 adag):

  • 1 egész tojás (most L méretű)
  • 30 g rizsliszt
  • 20 g cukor
  • 2 g szódabikarbóna
  • 1 g gluténmentes sütőpor
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1 kávéskanál étolaj
  • 3 db (2 dl) papír poharak

Gesztenyés mandarinos:

  • 40 g gesztenyepüré
  • 150 ml Meggle Creme patisserie Decor vegan növényi tejszínhab
  • 2 db mandarin
  • pár csepp rumaroma
  • fél kezeletlen héjú mandarin reszelt héja

Epres:

  • 10 dkg fagyasztott eper
  • 150 ml Meggle Creme patisserie Decor vegan növényi tejszínhab
  • 6 db kis eperszem
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1 evőkanál víz
  • negyed kezeletlen héjú narancs reszelt héja

A gluténmentes villámgyors szivacspiskótás pohárdesszert elkészítése:

  • A tojást a cukorral habosra keverjük. Ehhez adjuk az az étolajat.
  • Kimérjük a száraz összetevőket, ezzel is elkeverjük a tojásos masszát.
  • A 2 dl-es papír poharak felső végén óvatosan bevagdossuk. (ne vágjuk szét az egészet, ne érjen túl a pohár peremén).
  • A poharak első 1/3 részét töltjük meg tésztával. (Én az ujjamra tettem egy kevés étolajat, azzal is átkentem a pohár belsejét) 
  • Majd mikrohullámú sütőben 800 W-on 90 másodpercig megsütjük a tésztát.
  • Ollóval óvatosan körbevágjuk a poharakat, kiszedjük a piskótát mely légiesen könnyed lett.
  • A piskótából kis darabot tépünk, pohár aljára tesszük. 
  • Erre rétegezzük a gyümölcsöket, és a habot.

Gesztenyés mandarinos pohárdesszerthez:

  • A mandarin héját lereszeljük, adjuk hozzá a rumaromát, ízlés szerint.
  • Pucoljuk meg a mandarint, szedjük cikkekre.
  • Egy tálban verjük fel a tejszínhabot.
  • Adjuk hozzá a gesztenyepürét, a reszelt mandarinhéjat, rumaromát.
  • Keverjük össze a felvert növényi habbal.
  • A tésztára rétegeljük a gesztenyés habot, a cikkekre vágott mandarint.
  • Majd újra jöhet a réteg.

Lehűtve tálaljuk.

  • Epres pohárdesszert:
  • Az epret az egy evőkanál vízzel és a cukorral, sóval főzzük fel. (kivéve a 6 szemet)
  • Reszeljük rá a narancshéjat.
  • Ha megpuhult az eper, akkor villával alaposon törjük össze.
  • Vejük fel a növényi tejszínhabot.
  • Rétegeljük a pihekönnyű tésztát, epermártást, és a habot.
  • A tetejére is jusson tejszínhab és 2-2 szem eper, poharanként.

Jó étvágyat kívánok!

Nehzségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kevesebb, mint 30 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes villámgyors szivacspiskótás pohárdesszert recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes desszert recept

gluténmentes pohárdesszert

Kategória: , , , , ,