Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Lazac petrezselyemgyökér mártással gluténmentesen

lazac recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes ebéddel bővült.

Villámgyorsan elkészíthető finomság, akár ebédre, vacsorára, de az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A petrezselymes gyökérmártáshoz most sok szárított kakukkfüvet tettem, így a répához már csak egy csipet rozmaringot tettem, a fokhagyma és bors mellé. A sárgarépa édeskés ízéhez kiválóan illik a petrezselyem egyedi íze.

Hozzávalók (3 főre):

Lazachoz:

  • 350 g lazacfilé (Aldi, dobozos, ez 3 kis szeletke)
  • fél citrom frissen facsart leve
  • frissen őrölt bors
  • 1,5 dl víz

Petrezselyemgyökér mártás:

  • 500 g petrezselyemgyökér
  • 1 evőkanál ligamargarin
  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál szárított kakukkfű
  • 2 dl rizs főzőkrém
  • annyi víz, amennyi éppen ellepi a petrezselymet

Fűszeres sárgarépa:

  • 500 g sárgarépa
  • 6-8 cikk fokhagyma
  • 1 kis szál friss rozmaring
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 150 ml olíva olaj
  • 3 teáskanál só

A gluténmentes lazacos ebéd elkészítése:

  • Pucoljuk meg a répákat.
  • A petrezselymet apróra vágjuk fel, és egy edényben pároljuk meg, de csak annyi vízzel ami épp ellepi.
  • Ehhez adjuk is hozzá a szárított kakukkfüvet.
  • A sárgarépát felezzük, és a feleket hosszában vágjuk fel, daraboljuk körülbelül egyforma nagyságú téglákká.
  • Egy mozsárban a fokhagyma cikkeket, borsot és a rozmaringot az olíva olajjal morzsoljuk el, homogenizáljuk. 
  • Ebbe a fűszeres olajba forgassuk bele a sárgarépa téglákat, majd előmelegített 180 C-os sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük, pároljuk.
  • Amikor elfőtte a levét a petrezselyem, és már puha, tegyük turmixgépbe.
  • Adjuk hozzá a ligamargarint és a rizs főzőkrémet.
  • Turmixoljuk össze, adjunk hozzá borsot és sót is.
  • Ha krémesre turmixoltuk, de még hígnak érezzük, érdemes pár percig forralni rajta, így egész biztosan sűrűbb lesz a mártásunk.
  • A halat a kevés vízben pároljuk meg.
  • Ekkor tegyük rá a frissen facsart citromlevet, őrölt borsot, és mindkét oldalát 6-6 perc alatt pároljuk meg.
  • Azt elkészült sárgarépát és a mártást tegyük tányérra, adjuk hozzá a halat.
  • Szórjuk meg kakukkfűvel, és fogyasszuk egészséggel.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 40-45 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes lazacos ebéd tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes lazac recept

gluténmentes ebéd ötlet lazaccal

Kategória: , , ,