Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Sütőtökös gluténmentes brownie

Hogyan valósítsuk meg, hogy minden étkezésünk zöldséget vagy gyümölcsöt tartalmazzon? Rejtsük el az ízletes, tápanyagban gazdag alapanyagokat akár a gluténmentes süteményeinkben is! Így nem csak az ízét tesszük különlegesebbé, hanem a tápanyagtartalmát is növeljük! Gluténmentes brownie tízóraira, uzsonnára is kiváló választás.

sütőtökös gluténmentes brownie receptHozzávalók 1 kisebb tepsihez (12 db-hoz):

  • 400 g sütőtök
  • 100 g kölesliszt
  • 1 kiskanál gluténmentes sütőpor
  • 50 g olívaolaj
  • 20 g GM kakaópor
  • 20 g * 4:1 édesítő (ízlés szerint lehet több is)
  • 3 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 30 g dió

* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg

Elkészítés:

  • A sütőtököt hámozzuk meg, majd vágjuk apró kockákra és főzzük puhára kb. 20 perc alatt. Ha a sütőtök megpuhult, szűrjük le és turmixoljuk puhára.
  • A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
  • A pürésített sütőtökhöz adjuk hozzá az olajat, a kakaóport, és az édesítőt majd keverjük simára. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet is.
  • A tojásokat mossuk meg, üssük fel, majd a sárgájával együtt verjük fehéredésig. Amikor a tojáshab elkészült, óvatosan adjuk hozzá a masszához.
  • Egy formát béleljünk ki sütőpapírral, majd töltsük bele a tésztát, szórjuk meg a dióval és tehetjük is a sütőbe.
  • 20-25 perc alatt süssük készre, majd rácson hagyjuk kihűlni, és már kínálhatjuk is!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Nehézségi szint: kezdő

TIPP: receptünk tejmentes így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik gluténmentes étrendjükbe.

Tápanyagtartalom egy darabban:

Energia 151,5 kcal/633,4 kJ
Fehérje 3,5 g
Zsír 9,9 g
Ebből telített zsír 1,2 g
Szénhidrát 11 g
Ebből cukor 1,5 g
Élelmi rost 0,6 g

A gluténmentes brownie receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , ,