Mézeskalácsos gluténmentes cupcake
Szombaton lesz az éves karácsonyi bulink az egyetemi barátnőkkel, ahol már hagyománnyá vált, hogy mindenki hoz valami finomságot és azt együtt fogyasztjuk el forralt borozás és beszélgetés közben. Idén sem alakult ez másképp, míg tavaly a brownie karácsonyfákat készítettem, idén a mézeskalács ízű muffin nyert.
Miért nem csináltam rendes mézeskalácsot? Mert ezt egyszerűbb és sokkal gyorsabb elkészíteni, és még a puhulás miatt sem kell megvonnunk magunktól pár napig. 🙂 Lássuk a receptet (kivételesen csak félig készült el laktózmentesen, mert a Rama Vajas Íz helyett hirtelen nem jutott eszembe más, ami helyettesíteni tudná, így én ebből most nem ettem, de az elmondások alapján finom lett):
Hozzávalók 12 cupcakehez:
- 300 g rizsliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 100 g * Rama Vajas Ízű margarin
- 2 közepes méretű (M-es) tojás
- 100 g barna cukor
- 100 g méz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrült szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 dl laktózmentes tej
Mázhoz a díszítéshez:
- 1 tojásfehérje
- 100 g porcukor
- zöld és piros ételfesték
- néhány csepp citromlé
- néhány csepp vanília aroma
Elkészítés:
- 180 °C-ra melegítsük elő a sütőt, amíg elkészítjük a masszát
- a lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a Rama Vajas Ízzel, a tojásokkal, a barna cukorral, a mézzel, a fűszerekkel és a tejjel
- alaposan keverjük össze, míg egynemű masszává válik
- adagoljuk őket a muffin formába
- az előmelegített sütőben 30 percig süssük készre a gluténmentes cupcakeket
- hagyjuk kihűlni őket
- míg kihűlnek, addig készítsük el a mázat a tetejére, amivel majd díszítjük
- a tojásfehérjét verjük fel jó habosra
- ehhez a habhoz adjuk hozzá a porcukrot, majd fehéredésig keverjük
- a kapott fehér masszába tegyük bele a vanília aromát, a pár csepp citromlevet és az ételfestékeket
- én a masszát két részre osztottam és két külön tálban színeztem meg őket
- a kihűlt cupcakekre tegyünk egy kanállal a választott színből, dolgozzuk el és szórjuk meg karácsonyi dekorcukorkával (én a Dr. Oetker tél cukorkákat választottam, mert azok rizslisztből készülnek)
Nekem sajnos most egy picit csúnyácskák lettek, ám annál finomabbak az elmondások szerint 🙂 A váratlanul betoppanó vendégek desszertje lehet, hiszen az elkészítési idő a sütést leszámítva mindössze cirka 15 perc.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
- előkészítés: 15 perc
- sütés: 30 perc
Dietetikus tippje: Laktózmentes élelmiszer az, amelynek laktóztartalma kevesebb, mint 0,1 g / 100 g
* Rama Vajas Ízű margarin 100 g-ban kevesebb, mint 0,5 g (<0,5 g) tejcukor van. Így 12 darab gluténmentes cupcake (muffin) készítésekor 1 – 2 darab elfogyasztása még valószínűleg nem okoz tüneteket, hiszen gyakorlatilag laktózmentes (<0,5 g osztva 12-vel = 0,042 g).
Tápanyagtartalom | az egészben | 12 db. készítésekor 1 cupcakeben |
<0,5 g | ||
Energia | 3133 kcal / 13065 kJ | 261 kcal / 1088 kJ |
Fehérje | 38,0 g | 3,2 g |
Zsír | 92,0 g | 7,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 41,4 g | 3,5 g |
Szénhidrát | 51706 g | 43,1 g |
amelyből cukrok | 277,8 g | 23,2 g |
amelyből laktóz | 0,5 g | * 0,042 g laktózmentesnek tekinthető |
Rost | 2,0 g | 0,1 g |
A gluténmentes cupcake recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor cupcake ételfesték gyömbér karácsonyi GM receptek margarin méz őrölt fahéj rizsliszt szegfűszeg szódabikarbóna tej tojás vanília aroma