Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mézeskalácsos gluténmentes cupcake

Szombaton lesz az éves karácsonyi bulink az egyetemi barátnőkkel, ahol már hagyománnyá vált, hogy mindenki hoz valami finomságot és azt együtt fogyasztjuk el forralt borozás és beszélgetés közben. Idén sem alakult ez másképp, míg tavaly a brownie karácsonyfákat készítettem, idén a mézeskalács ízű muffin nyert.

gluténmentes cupcake recept
Miért nem csináltam rendes mézeskalácsot? Mert ezt egyszerűbb és sokkal gyorsabb elkészíteni, és még a puhulás miatt sem kell megvonnunk magunktól pár napig. 🙂 Lássuk a receptet (kivételesen csak félig készült el laktózmentesen, mert a Rama Vajas Íz helyett hirtelen nem jutott eszembe más, ami helyettesíteni tudná, így én ebből most nem ettem, de az elmondások alapján finom lett):

Hozzávalók 12 cupcakehez:

gluténmentes cupcake receptMuffinhoz:

  • 300 g rizsliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 100 g * Rama Vajas Ízű margarin
  • 2 közepes méretű (M-es) tojás
  • 100 g barna cukor
  • 100 g méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrült szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 dl laktózmentes tej

Mázhoz a díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 100 g porcukor
  • zöld és piros ételfesték
  • néhány csepp citromlé
  • néhány csepp vanília aroma

Elkészítés:

  • 180 °C-ra melegítsük elő a sütőt, amíg elkészítjük a masszát
  • a lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a Rama Vajas Ízzel, a tojásokkal, a barna cukorral, a mézzel, a fűszerekkel és a tejjel
  • alaposan keverjük össze, míg egynemű masszává válik
  • adagoljuk őket a muffin formába
    gluténmentes cupcake recept
  • az előmelegített sütőben 30 percig süssük készre a gluténmentes cupcakeket
    cupcake gluténmentesen
  • hagyjuk kihűlni őket
  • míg kihűlnek, addig készítsük el a mázat a tetejére, amivel majd díszítjük
  • a tojásfehérjét verjük fel jó habosra
  • ehhez a habhoz adjuk hozzá a porcukrot, majd fehéredésig keverjük
    cupcake készítés
  • a kapott fehér masszába tegyük bele a vanília aromát, a pár csepp citromlevet és az ételfestékeket
  • én a masszát két részre osztottam és két külön tálban színeztem meg őket
    cupcake gluténmentesen
  • a kihűlt cupcakekre tegyünk egy kanállal a választott színből, dolgozzuk el és szórjuk meg karácsonyi dekorcukorkával (én a Dr. Oetker tél cukorkákat választottam, mert azok rizslisztből készülnek)
    gluténmentes cupcake készítés

Nekem sajnos most egy picit csúnyácskák lettek, ám annál finomabbak az elmondások szerint 🙂 A váratlanul betoppanó vendégek desszertje lehet, hiszen az elkészítési idő a sütést leszámítva mindössze cirka 15 perc.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 45 perc

  • előkészítés: 15 perc
  • sütés: 30 perc

Dietetikus tippje: Laktózmentes élelmiszer az, amelynek laktóztartalma kevesebb, mint 0,1 g / 100 g
* Rama Vajas Ízű margarin 100 g-ban kevesebb, mint 0,5 g (<0,5 g) tejcukor van. Így 12 darab gluténmentes cupcake (muffin) készítésekor 1 – 2 darab elfogyasztása még valószínűleg nem okoz tüneteket, hiszen gyakorlatilag laktózmentes (<0,5 g osztva 12-vel = 0,042 g).

Tápanyagtartalom az egészben 12 db. készítésekor
1 cupcakeben
<0,5 g
Energia 3133 kcal / 13065 kJ 261 kcal / 1088 kJ
Fehérje 38,0 g 3,2 g
Zsír 92,0 g 7,7 g
  amelyből telített zsírsavak 41,4 g 3,5 g
Szénhidrát 51706 g 43,1 g
  amelyből cukrok 277,8 g 23,2 g
    amelyből laktóz 0,5 g * 0,042 g laktózmentesnek tekinthető
Rost 2,0 g 0,1 g

A gluténmentes cupcake recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes cupcake recept

Kategória: , , , ,