Vargabéles – klasszikusok gluténmentesen
A vargabéles is egy klasszikus recept, amelynek most a gluténmentes változatát készítettük el. Kitűnő recycling megoldás, ha pl. nem fogy el a vasárnapi húslevesbe szánt cérnametélt.
Hozzávalók: 8 nagyobb szelethez
- 20 dkg Mimen cérnametélt
- 45 dkg * félzsíros túró
- 1,5 evőkanál édesítőszer (** 1:4)
- 6 dkg *margarin (vagy * vaj)
- 2 db közepes méretű (M-es) tojás
- 220 g Alpro vaníliás joghurtalternatíva (vagy normál * joghurt)
- 1 kávéskanál citromlé
- 15 dkg mazsola
* Laktózérzékenyek használhatnak laktózmentes tejtermékeket is.
** egy adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg
Elkészítés:
- A cérnametéltet kifőzzük, majd a margarinnal összekeverjük.
- A tojássárgáját, édesítőszert, túrót, joghurtot összeturmixoljuk, majd összekeverjük a tésztával.
- A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd belekeverjük a tésztás masszába, végül hozzákeverjük a mazsolát.
- Szilikon formába tesszük, és 180 °C fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 40 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 8 adag esetén 1 adag vargabélesben (kb. 150 g) |
Energia | 2356 kcal / 9825 kJ | 294 kcal / 1226 kJ |
Fehérje | 118,0 g | 14,8 g |
Zsír | 80,3 g | 10,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 32,2 g | 4,0 g |
Szénhidrát | 274,6 g | 34,3 g |
amelyből cukrok | 113,5 g | 14,2 g |
rost | 23,0 g | 2,9 g |
A gluténmentes vargabéles receptek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alpro citrom édesítőszer gluténmentes száraztészta margarin mazsola növényi joghurtalternatíva tojás túró