Teffes gluténmentes sós kifli
Sós kifli az egyik kedvenc gyerekkori péksüteményem. Jobban szeretem mint a zsemlét vagy bármelyik kenyeret. Most teffes gluténmentes sós kiflit sütöttünk.
Hozzávalók: 4 db. gluténmentes sós kiflihez
- 250 g Nativa food mix al teff pane
- 5 g gluténmentes porélesztő
- 200 g ivóvíz
- só
- 20 g olaj
- rizsliszt a nyújtáshoz
Sűrű masszát készítünk a kenéshez
- 4 evőkanál ivóvíz
- 0,5 evőkanál só,
- 1,5-2 evőkanál rizslisztből
Elkészítés:
- A lisztet sóval egy tálban elkeverjük, majd hozzá adjuk az élesztőt, evvel is elkeverjük.
- Majd hozzáadjuk a vizet, alaposan eldolgozzuk, kigyúrjuk, végül az olajat is hozzáadjuk és kidolgozzuk.
- 30 percet meleg helyen kelesztjük.
- Rizslisztes lapon átdolgozzuk, kinyújtjuk kör alakra és 4 részre (cikkre) vágjuk.
- Vastagabb feléről feltekerjük, kiflit formázunk, majd sütőpapíros tepsire tesszük.
- Lekenjük olajjal. 45 fokon 30 percet kelesztjük.
- Kikeverjük a sós mázat (masszát), – sűrű masszát kell kapnunk – és megkenjük vele.
- 180 °C fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 100 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 4 db. esetén 1 kifliben |
Energia | 1102 kcal / 4606 kJ | 276 kcal / 1151 kJ |
Fehérje | 8,3 g | 2,1 g |
Zsír | 19,7 g | 4,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 2,2 g | 0,6 g |
Szénhidrát | 215,8 g | 54,0 g |
amelyből cukrok | 6,5 g | 1,6 g |
Rost | 28,0 g | 7,0 g |
A gluténmentes sós kifli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő étolaj gluténmentes péksütemények kifli lisztkeverék Nativo food teff-es gluténmentes lisztkeverék rizsliszt só víz