Éva gyermekkori máglyarakás receptje gluténmentesen elkészítve
Máglyarakás, a gyerekkorom nagy kedvence. Anyukám rengetegszer készítette, persze akkor még gluténesen. Ez a recept tőle származik, amit én gluténmentesen készítek. Ha ehhez sütöm a kiflit vagy a zsemlét, akkor azt tejjel készítem és pár kanál cukrot teszek bele, ettől a máglyarakás meg finomabb. De készíthetjük maradék kalácsból, kissé megszáradt piskótából is.
Hozzávalók 6 darab gluténmentes * kiflihez:
- 500 g Naturbit ALFA-MIX gluténmentes liszt
- 500 ml langyos tej/víz
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor /lehet több akkor kalács jellegű kiflit kapunk/
- 1 teáskanál útifű maghéj
- egy csipet só
- 2 evőkanál olaj
Máglyarakás hozzávalói
- 6 db * kifli / zsemle
- 6 dl tej
- 4 tojás
- 150 g margarin
- 150 g kristálycukor
- 4 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- Lekvár ízlés szerint (300 g)
- 6 db reszelt alma
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál cukor az almához
Elkészítés:
Kifli/zsemle:
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben/vízben.
- A lisztet, a sót és az útifűt összekeverjük, és a felfuttatott élesztőhöz adjuk.
- Géppel dagasztjuk, amikor már majdnem egynemű a tészta, akkor adjuk hozzá az olajat.
- Pár perc dagasztás után olajos kézzel formázzuk a zsemléket, kifliket.
A gluténmentes kiflik tápértéke
Tápanyagtartalom | az egészben | 6 db. esetén 1 db. kifliben |
Energia | 9915 kJ / 2361 kcal | 1651 kJ /393 kcal |
zsír | 45,7 g | 7,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 4,7 g | 0,8 g |
Szénhidrát | 447,1 g | 74,5 g |
amelyből cukrok | 54,1 g | 9,0 g |
Rost | 18,4 g | 3,1 g |
Fehérje: | 25,1 g | 4,2 g |
Só | 2,8 g | 0,47 g |
A gluténmentes máglyarakás elkészítése:
- A 6 db. zsemlét, kiflit karikára vágjuk.
- A margarint, tojás sárgáját, kristálycukrot, vaníliás cukrot habosra keverjük, ráöntjük a tejet majd belekeverjük a zsemlét, kiflit.
- Amikor felszívta a tejes krémet a kifli, egy közepes méretű tepsibe tesszük a felét és jó vastagon megkenjük lekvárral.
- A lekvár rétegre jön a fahéjjal, cukorral megpárolt reszelt alma.
- Az almás rétegre tesszük a beáztatott kifli másik felét és 180 °C fokon megsütjük.
- A tojás fehérjéből és a porcukorból kemény habot verünk, ebbe lehet tetszés szerint 1-2 evőkanál lekvárt is tenni, rákenjük a megsült alapra és pár perc alatt készre sütjük.
A gluténmentes máglyarakás tápértéke
Tápanyagtartalom | az egészben | 13 adag esetén
1 adagban |
14 adag esetén
1 adagban |
Energia | 21840 kJ /5196 kcal | 1680 kJ / 400 kcal | 1560 kJ /371 kcal |
zsír | 165 g | 12,7 g | 11,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 58 g | 4,5 g | 4,1 g |
Szénhidrát | 826 g | 63,5 g | 59,0 g |
amelyből cukrok | 424 g | 32,6 g | 30,3 g |
Rost | 23 g | 1,8 g | 1,6 g |
Fehérje: | 67 g | 5,2 g | 4,8 g |
Só | 12g | 0,92 g | 0,86 g |
A gluténmentes kifli és máglyarakás receptek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma cukor élesztő étolaj kifli lekvár lisztkeverék máglyarakás receptek margarin őrölt fahéj psyllium rost (útifűmaghéj) só tej tojás vaníliás cukor