Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Éva gyermekkori máglyarakás receptje gluténmentesen elkészítve

Máglyarakás, a gyerekkorom nagy kedvence. Anyukám rengetegszer készítette, persze akkor még gluténesen. Ez a recept tőle származik, amit én gluténmentesen készítek. Ha ehhez sütöm a kiflit vagy a zsemlét, akkor azt tejjel készítem és pár kanál cukrot teszek bele, ettől a máglyarakás meg finomabb. De készíthetjük maradék kalácsból, kissé megszáradt piskótából is.

gluténmentes kiflikből készül a máglyarakásHozzávalók 6 darab gluténmentes * kiflihez:

Máglyarakás hozzávalói

  • 6 db * kifli / zsemle
  • 6 dl tej
  • 4 tojás
  • 150 g margarin
  • 150 g kristálycukor
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Lekvár ízlés szerint (300 g)
  • 6 db reszelt alma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál cukor az almához

Elkészítés:

Kifli/zsemle:

  • Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben/vízben.
  • A lisztet, a sót és az útifűt összekeverjük, és a felfuttatott élesztőhöz adjuk.
  • Géppel dagasztjuk, amikor már majdnem egynemű a tészta, akkor adjuk hozzá az olajat.
  • Pár perc dagasztás után olajos kézzel formázzuk a zsemléket, kifliket.

A gluténmentes kiflik tápértéke

Tápanyagtartalom az egészben 6 db. esetén 1 db. kifliben
Energia 9915 kJ / 2361 kcal 1651 kJ /393 kcal
zsír 45,7 g 7,6 g
  amelyből telített zsírsavak 4,7 g 0,8 g
Szénhidrát 447,1 g 74,5 g
  amelyből cukrok 54,1 g 9,0 g
Rost 18,4 g 3,1 g
Fehérje: 25,1 g 4,2 g
2,8 g 0,47 g

A gluténmentes máglyarakás elkészítése:

Éva gluténmentes máglyarakás receptje gluténmentes Íz-lik rovat

  • A 6 db. zsemlét, kiflit karikára vágjuk.
    Éva gluténmentes máglyarakás receptje gluténmentes Íz-lik rovat
  • A margarint, tojás sárgáját, kristálycukrot, vaníliás cukrot habosra keverjük, ráöntjük a tejet majd belekeverjük a zsemlét, kiflit.
    beáztatjuk a gluténmentes kifliket
  • Amikor felszívta a tejes krémet a kifli, egy közepes méretű tepsibe tesszük a felét és jó vastagon megkenjük lekvárral.
    gluténmentes máglyarakás recept
  • A lekvár rétegre jön a fahéjjal, cukorral megpárolt reszelt alma.
    reszelt alma réteg a gluténmentes máglyarakáson
  • Az almás rétegre tesszük a beáztatott kifli másik felét és 180 °C fokon megsütjük.
  • A tojás fehérjéből és a porcukorból kemény habot verünk, ebbe lehet tetszés szerint 1-2 evőkanál lekvárt is tenni, rákenjük a megsült alapra és pár perc alatt készre sütjük.
    tojáshab réteg a gluténmentese máglyarakáson

A gluténmentes máglyarakás tápértéke

Tápanyagtartalom az egészben 13 adag esetén

1 adagban

14 adag esetén

1 adagban

Energia 21840 kJ /5196 kcal 1680 kJ / 400 kcal 1560 kJ /371 kcal
zsír 165 g 12,7 g 11,8 g
  amelyből telített zsírsavak 58 g 4,5 g 4,1 g
Szénhidrát 826 g 63,5 g 59,0 g
  amelyből cukrok 424 g 32,6 g 30,3 g
Rost 23 g 1,8 g 1,6 g
Fehérje: 67 g 5,2 g 4,8 g
12g 0,92 g 0,86 g

A gluténmentes kifli és máglyarakás receptek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes máglyarakás recept

gluténmentes máglyarakás

Kategória: , ,