Rizses hús – klasszikus főétel ami ráadásul gluténmentes is
Minden gyerek szereti a rizseshúst, mi most egy alapreceptet hoztunk, de nyugodtan lehet akár gombával, vagy zöldborsó hozzáadásával is készíteni.
- 50 dkg rizs
- 1 kg csirkecomb filé
- só
- bors
- piros paprika
- szárított petrezselyem
- 2 fej hagyma
- 5 + 5 evőkanál olaj
Elkészítés:
- 5 evőkanál olajat egy lábasba teszünk, ráöntjük a rizst. Megpirítjuk, és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel (1 liter). Sózzuk, elkeverjük, majd megfőzzük.
- A csirkét megmossuk, majd apró kockákra vágjuk.
- A hagymákat megpucoljuk, megmossuk, apróra vágjuk.
- 5 evőkanál olajat egy lábasba teszünk, beletesszük a hagymát és megpirítjuk, majd levesszük a gázról, hozzáadjuk a fűszereket, sót, jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a húst, átforgatjuk benne, és visszatesszük a gázra. felöntjük vízzel. Puhára főzzük.
- Amikor kész, akkor összekeverjük a rizzsel, kb. 5-10 percet főzzük még, majd tálalható.
Nehézségi szint: közepes
Elkészítési idő: 70 perc
Tipp: Készíthetjük lecsós alappal, ilyenkor a pirított hagymára ráteszünk 1-1 paradicsomot és paprikát feldarabolva.
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 adagban |
Energia |
16349 kJ /3902 kcal |
2044 kJ / 488 kcal |
Zsír |
143,5 g |
17,9 g |
amelyből telített zsírsavak |
24 g |
3,0 g |
Szénhidrát |
394,5 g |
49,3 g |
amelyből cukrok |
6,3 g |
0,8 g |
Rost |
14,4 g |
1,8 g |
Fehérje |
231,6 g |
29,0 g |
Só |
14 g |
1,75 g |
A rizses hús recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors csirkecomb étolaj főétel hagyma paprika petrezselyem rizs só