Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Japán felhőpalacsinta – gluténmentesen

japán gluténmentes palacsinta receptKolosFreeFood rovatunk legújabb receptje egy palacsinta:

Régóta kacérkodom a japán palacsinta elkészítésével. Most eljött az ideje, hogy elkészítsem tej- és gluténmentesen zabpehelylisztből. Igazán könnyű, tényleg felhőszerű, pihepuha tésztát kapunk, amit bátran ízesíthetünk kedvünk szerint.

Hozzávalók: 4 db.

  • 1 db L-es tojássárgája
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 15 ml növény ital (most rizstej)
  • 45 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 db L-es tojásfehérje
  • 17 g cukor
  • csipet só
  • 2 evőkanál víz palacsintánként
  • 1 teáskanálnyi étolaj palacsintánként

A gluténmentes japán felhőpalacsintra elkészítése:

  • A tojássárgájához hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a cukrot, a növényitejet, habverővel alaposan összekeverjük.
  • A tojásfehérjét a sóval elkezdjük habbá verni, amíg nem lesz kőkemény.
  • A felvert sárgájához egy kis adag fehérjét adunk, és óvatosan összekeverjük.
    gluténmentes palacsinta sütés
  • Majd az átszitált lisztet és sütőport adjuk hozzá. Fontos, hogy a lisztet szitáljuk át előtte. Így még jobban levegős lesz a tésztánk.
  • Adjuk hozzá a többi fehérjehabot, és vigyázva a habra, keverjük össze a lisztes-habos sárgájával.
  • Egynemű, inkább folyósabb tésztát kapunk.
  • Pár csepp olajjal kenjünk ki egy tapadásmentes serpenyőt, és kissé melegítsük fel. Egy kanállal adagoljunk kis tésztakupacot/kat a serpenyőbe. Minden palacsintára 2-3 kanállal szedjünk a tésztából, hogy csúcsos kis halmokat kapjunk. Ha folyósabb a tészta, akkor egy perc elteltével adjunk hozzá újabb adag tésztát.
  • Ha kész vannak a kupacok, tegyünk alájuk 1 evőkanál vizet, majd fedjük le őket 2-3 percre. Ezután fordítsuk meg óvatosan a palacsintákat, mehet alájuk még egy kis víz (1 evőkanál)
    Fedjük le a serpenyőt, majd ezt az oldalukat is 2-3 percig süssük.
    japán palacsinta süts gluténmentes
    Próbáljuk minél alacsonyabb lángon sütni a palacsintákat, hogy az aljuk ne kapjon oda.
  • Frissen, melegen, kukorica- juharsziruppal, olvasztott csokival, vagy gyümölcsökkel tálaljuk.

Nehézségi szint: könnyű

Elkészítési idő: 30 perc

Jó étvágyat kívánok!

Tápanyagtartalom az egészben 1 gluténmentes japán felhőpalacsintában
Energia 2062 kJ / 490 kcal 516 kJ / 123 kcal
Zsír 18,6 g 4,7 g
  amelyből telített zsírsavak 3,5 g 0,9 g
Szénhidrát 62,8 g 15,7 g
  amelyből cukrok 28,1 g 7,0 g
Rost 4,5 g 1,1 g
Fehérje 14,9 g 3,7 g
2,14 g 0,53 g

A gluténmentes japán felhőpalacsinta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes felhőpalacsinta recept

gluténmentes japán felhőpalacsinta recept

Kategória: , ,