Burgonyás – tökmagos gluténmentes kenyér
Iri mama egy gluténmentes krumplis kenyérrel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Ez a kenyér nagyon finom ízű, puha lett. 4-5 nap után sem kellett melegíteni, ami nagyon jó.
Recept tökéletes, én mégis követtem el hibát, amit leírok hogy mire kell figyelni. Ezek ellenére is azt mondom, hogy készítsétek el ti.
Hozzávalók (kb. 14-16 szelet kenyérhez):
- 22 dkg főtt burgonya
- 50 dkg Schar mix B gluténmentes lisztkeverék
- 15 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 5 g só
- 10 g gluténmentes porélesztő
- 450 ml langyos víz
- 50 g margarin
- 10 g tökmag (bármilyen mag lehet, de el is hagyható)
Burgonyás – tökmagos gluténmentes kenyér elkészítése:
- Dagasztó tálba mérem a gluténmentes lisztkeveréket, beleteszem a sót, útifűmaghéjat, elkeverem.
- Hozzáadom az élesztőt, langyos vizet, elkeverem.
- Ezután az összetört főtt burgonyát, dagasztom.
- Mikor szépen összeáll a tészta, tökmagot tettem bele, de bármilyen maggal finom, (el is hagyható).
- Újra dagasztom, majd az olvasztott margarinnal simára keverem.
- Jól kezelhető, formázható, mégis lágy tésztát kapunk.
- Jénai kenyér sütőformába tettem, (* itt hibáztam el) sütőpapírral együtt.
- Letakartam a fedelével, így kelesztem a konyhapulton (45 percen keresztül), gyönyörű szép lett.
- Ezután 180 °C fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe teszem a megkelt kenyeret és 50 percig sütöm
- A kisűlt kenyeret rácson hűtöm
Jó étvágyat kívánok hozzá!
* Tipp, hogy szép magasa legyen a gluténmentes kenyerünk!:
Utólag jöttem rá, hogy meleg sütőbe, hideg sütőformát ne tegyünk. Ha jénai edénybe szeretnénk kenyeret sütni, sütőben kelesszük, hogy melegedjen át a forma, így szépen megemelkedik, laza lesz a kenyér szerkezete. Én a hideg formát tettem be a forró sütőbe, emiatt nem tudott olyan nagyra emelkedni. A legjobb a jól bevált sütőformát használni.
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Nehézségi szint: haladó
A tökmagos burgonyás gluténmentes kenyér receptünk nem tartalmaz tejet, így laktózértékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik a gluténmentes étredjükbe.
Tápanyagtartalom | az egészben | 14 szeletre vágva 1 szelet kenyérben |
16 szeletre vágva 1 szelet kenyérben |
Energia | 9421 kJ /2243 kcal | 672 kJ /160 kcal | 588 kJ / 140 kcal |
Zsír | 41,2 g | 2,9 g | 2,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 11,3 g | 0,8 g | 0,7 g |
Szénhidrát | 426,4 g | 30,5 g | 26,7 g |
amelyből cukrok | 22,4 g | 1,6 g | 1,4 g |
Rost | 48,1 g | 3,4 g | 3,0 g |
Fehérje | 27,1 g | 1,9 g | 1,7 g |
Só | 10,17 g | 0,73 g | 0,64 g |
A gluténmentes kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: burgonya élesztő glutén és tejmentes gluténmentes kenyér lisztkeverék margarin psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B só tökmag víz